OPREZ: Plastičnu flašu nemojte koristiti više puta, evo i zašto
Foto: Profimedia

Pažljivo

OPREZ: Plastičnu flašu nemojte koristiti više puta, evo i zašto

Žena -
Budite vrlo oprezni sa upotrebom plastičnih flaša jer ako ih nepravilno upotrebljavate možete izazvati probleme

Plastične flaše su nezaobilazni modni dodatak tokom letnih meseci. Ona su najlakši način za transport vode i drugih osvežavajućih napitaka tokom vrućina. Stručnjaci upozoravaju da problem nastaje kad jednu flašu koristimo nekoliko puta.

1. Flaša je leglo bakterija

Tokom letnjih vrućina bakterije se munjevito šire našom okolinom, pa posebnu pažnju treba usmeriti na pribor koji koristimo za jelo i piće. 'Najopasniji' deo plastične boce je otvor na koji prislanjamo usta, jer se bakterije prenose iz usne šupljine na neravne delove plastike i tamo razmnožavaju.

"Plastične flaše od vode i sokova koje se prodaju u trgovinama trebalo bi da se koriste samo jednom. Višestrukom upotrebom izlažete telo opasnim bakterijama i toksinima."

"Nakon višestrukog korištenja plastične boce, ista dobija sitne nabore i oštećenja koje dodatno privlače bakterije.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

2. Vrućina ispušta opasne hemikalije

Da bi sprečili širenje bakterija, plastičnu flašu trebalo bi oprati mlakom vodom i deterdžentom. U želji da detaljno isperu bakterije mnogi posežu za vrućom vodom (ili flašu čak stavljaju u mašinu za sudove) koja ima suprotan učinak od željenog. Plastična flaša nije konstruirana za izlaganje visokim temperaturama jer na njima ispušta hemikalije opasne po život.

3. Najsigurnije je flašu iskoristiti samo jednom

Plastične flaše voda i sokova koji se prodaju u prodavnicama trebale bi se koristiti samo jednom. Na tržištu postoje specijalizirane flaše za višestruko korišćenje koje se proizvode na drugačiji način, ali nisu sto posto sigurne. Ukoliko želite da izbegnete većinu bakterija, birajte flaše šireg grla za ispijanje koje se lakše čisti.

(avaz.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track