Popijete li vodu koja je noću bila u čaši? Izbegavajte ovo, a evo i zašto
Foto: Shutterstock

Objašnjenje

Popijete li vodu koja je noću bila u čaši? Izbegavajte ovo, a evo i zašto

Žena -
Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona pa se pretvori u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vode zbog čega ona menja ukus

Da li ste primetili da voda koja je nekoliko sati stajala u čaši ima čudan ukus? Da li to znači da se pokvarila, ili je možda nešto drugo u pitanju?

Obična voda, za razliku od hrane, ne sadrži šećere ni belančevine pa ju je lakše zagaditi mikrobima. Za neobičan ukus vode koja je stajala u čaši preko noći postoji objašnjenje.

Naime, kako je voda bila izložena vazduhu upila je malo ugljendioksida, a delić njega pretvorio se u karbonsku kiselinu. To znači da je promenila svoj hemijski sastav.

Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona pa se pretvori u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vode zbog čega ona menja ukus.

Osim toga, voda koja je stajala u čaši nekoliko sati bila je izložena i bakterijama, pa je u njoj završila i određena količina prašine. To ne znači da se pokvarila, ali zbog svega ovoga što smo naveli, sledeći put dobro razmislite da li ćete popiti ustajalu vodu ili sipati svežu.

Foto Rojters
Foto Rojters

(Discoverynews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track