ZA POČETNIKE: Sve što treba da znate o čakrama

Energije

ZA POČETNIKE: Sve što treba da znate o čakrama

Žena -
U telu se nalazi sedam glavnih i vrlo važnih energijskih središta ili čakri koje određuju čovekovo telesno, mentalno i duhovno zdravlje

U istočnjačkoj medicini i filozofiji, koja je davno pre zapadne otkrila „da je sve energija“, čakre ili energetska središta ustanovljena su i priznata već hiljadama godina, a danas se sve više uvažavaju i u zapadnoj kulturi. Čakre ili energetski centri se nalaze na glavnom meridijanu koji započinje u korenu lumbalnog dela kičme i završava na temenu glave. Iako postoji više, najčešće se govori o sedam glavnih čakri koje su smeštene u sredini tela, raspoređene su odozdo prema gore na kičmi, tako da svaka sledeća čakra podrazumeva viši nivo postojanja. Čovek je zdrav ako su mu čakre (vrtlozi) usklađene i otvorene za protok energije. Što više energije protiče kroz čakre, čovek je zdraviji.

Prva - osnovna čakra (korenska čakra) je crvene boje. Leži na početku karlice i odgovara za pravilno funkcionisanje i povezana je sa rektumom i oslobađanje tela od toksina,i lučenje nadbubrežnih žlezdi, što znači da upravlja karlicom i bubrezima. Ako je prva čakra blokirana, blokirana je i čovekova vitalnost; čini se da čovek deluje kao da nije prisutan. Javlja se duševni i telesni umor, bezvoljnost, strah, nedostatak samopouzdanja. Čovek ima osećaj da je spoljašnji svet nešto strašno, da za njega nikog nije briga i da je na svetu sasvim sam. Blokirana prva čakra može uzrokovati: anemiju, artritis, hemeroide, išijas, tumore ili rak na tom području, proširene vene, slabu cirkulaciju.

Druga seksualna čakra je narandžaste boje. Ona leži nad genitalnim organima, otprilike tri prsta ispod pupka. Deluje pre svega na naš osećajni život, ali kako je povezana sa reproduktivnim organima utiče i na sposobnost rađanja, na naše delovanje, učenje i stvaranje. Ako je otvorena, čovek oseća svoju polnu snagu. Ako je blokirana, kod žena se može manifestovati kao nemogućnost doživljavanja orgazma i čulnog uživanja, a kod muškaraca dolazi do prerane ejakulacije i smetnji pri erekciji.Blokada druge čakre može izazvati teškoće kod učenja i pamćenja, razdražljivost, herpes, bolne i neuredne menstruacije, ciste, impotenciju kod žena I muškaraca (probleme sa prostatom).

Treća solarna čakra, središte i moć volje - žute je boje. Leži na području želuca i utiče na našu svest. Povezana je sa čovekovim odnosom prema sopstvenom zdravlju.

Četvrta, srčana čakra je zelene boje. Ljubav je temelj ove čakre. Pošto leži u sredini, srčana čakra je posebno značajna jer je provodnik i posrednik među ostalim čakrama. Za razvoj pravilnog oblika i ispravnog rada srčane čakre potrebno je u sebi razvijati osobine doslednosti kako mentalne isto tako i doslednosti u delima, zatim i postojanosti, istrajnosti, tolerancije, poverenje, odnosno nepokolebljive vere u ispravan put i otvorenost za sve mogućnosti, održavanje ravnomernog raspoloženja, životne ravnoteže, bilo u radosti ili patnji.

Peta, grlena čakra je svetloplave boje. Leži u podnožju grla i povezana je s višim oblikom božanske volje i snagom reči. Deluje na štitnu žlezdu, upravlja razmenom materija, bronhijalnim sistemom i glasnim žicama, plućima i organima za varenje.

Šesta, čeona čakra je indigo plave boje. Poznata je i kao treće oko ili oko mudrosti. Leži iznad korena nosa, u sredini. Povezana je sa hipofizom i upravlja radom ostalih žlezda sa unutrašnjim lučenjem, malim mozgom, nosem, očima i nervnim sistemom.

Sedma, krunska čakra je ljubičaste boje. Nosi prosvetljenje, pobožnost i vrhunac svetlosti energije svesti. Ona leži na vrhu glave, tik iza temena.

Čakre se mogu uravnotežiti na nekoliko načina, a najbolji metodi su meditacija, vizualizacija, joga, terapija bojama, muzikom, upotreba kristala i dragog kamenja, pozitivno razmišljanje, reiki, aromaterapija... Pre nego što se odlučite za, na primer, meditaciju, važno je znati koja boja simbolizuje čakru na koju želite delovati. Nakon toga se udobno smestite, prekrstite noge i sedite uspravno. Protrljajte dlan o dlan dok se ne zagreju pa ih odvojite na od pet do osam centimetara udaljenosti. Osetite energiju koja struji među njima i zamislite kako se širi. Dlanove i dalje držite okrenute jedan prema drugome ispred sebe. Zatim zatvorite oči te se u mislima okružite bojom upravo one čakre na koju želite delovati. Znači, ako imate problema sa grlom, svu svoju energiju usmerite na područje vrata i oko sebe zamislite svetloplavu boju.

(24sata.hr/okokosmosa)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track