NISU STRIJE I OPUŠTENA KOŽA: 5 promena tela posle porođaja kojih se žene stide!
Foto: Profimedia

Neprijatne situacije

NISU STRIJE I OPUŠTENA KOŽA: 5 promena tela posle porođaja kojih se žene stide!

Žena -
Ne govorimo o strijama, hemoroidima i opuštenoj koži i nadutom stomaku, čega je većina žena svesna

Telo nakon porođaja prolazi kroz brojne promene, od kojih nisu sve sve prijatne, a neke kod žena izazivaju stid. Ne govorimo o strijama, hemoroidima i opuštenoj koži i nadutom stomaku, čega je većina žena svesna, već o neugodnim situacijama o kojima ni jedna novopečena majka ne želi govoriti.

1. Vagina može postati prevelika za tamponNakon pojavljivanja prve menstruacije, nemojte ni pokušavati koristiti tampon jer postoji velika verovatnoća da ćete doživeti neprijatno iskustvo.Ne brinite, to je samo privremeno stanje koje može potrajati nekoliko meseci nakon porođaja. Reč je o posledici rastezanja i širenja vagine nakon porođaja kojoj treba vremena da se vrati u normalno stanje.

2. Nećete moći kontrolisati ispuštanje vetrovaPorođaj itekako ostavlja tragove na vašem telu, posebno na delu koji se veže uz karlicu i karlične mišiće. Oni postaju slabiji nego što su bili, što može dovesti do neprijatne pojave nekontrolisanog ispuštanja vetrova, bez upozorenja.Ova pojava je vrlo česta, ali dobra vest je ta što će mišići postepeno ojačati i vratiti se u normalu, a neprijatnosti će nestati.

3. Možda ćete se i upiskiti u gaćicePonovo je reč o slabljenju mišića karlične kosti koji tokom porođaja prolaze kroz vrlo velike promene. Upravo zbog toga mnoge novopečene mame ne mogu u potpunosti da kontrolišu bešiku.To znači da kad god kinete, zakašljete se, podižete teret ili se glasno i od srca smejete postoji opasnost da se upiskite u gaće, barem dok mišići ne ojačaju.

4. Mogu vam porasti stopalaTokom poslednjih meseci trudnoće noge često natiču, a stopala postaju šira i veća, što se nakon porođaja vraća u normalu. Ali postoji verovatnoća da vam stopala postanu i ostanu veća nego pre trudnoće.Stopalo može narasti i za jedan broj, a šta uzrokuje ovu, za žene nepoželjnu pojavu nisu sigurni ni naučnici.

5. Intimni delovi mogu promeniti bojuBurne hormonalne promene koje se događaju u telu novopečene mame telo izražava na razne načine. Jedan od njih je i značajno tamnjenje kože na bradavicama, kao i na području oko vagine i anusa.I dok kod nekih žena ova pojava nakon određenog vremena nestane, ove druge će morati da se pomire s još jednim 'darom prirode'.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track