Sve što morate znati pre povećanja grudi
Foto: Profimedia

Pre nego što odete na zahvat, pronađite najboljeg hirurga

Sve što morate znati pre povećanja grudi

Žena -
Raspitajte se o svim detaljima donosimo vam odgovore na najčešća pitanja koja postavljaju pacijentkinje uoči operacije dojki

Godine, gravitacija, a naročito dojenje dece neminovno čine svoje. Nekada lepe i čvrste grudi, koje ste imali kao devojka, postanu daleka uspomena.Mnoge žene, najčešće da bi muževima bile lepe i privlačne, ali i iz želje da učine nešto za svoje samopouzdanje, u kasnim tridesetima i početkom četrdesetih odlučuju da urade estetsku operaciju grudi. Donosimo vam nekoliko važnih stvari koje bi trebalo da znate pre nego što se odlučite na ovaj korak, a vi nakon pažljivog čitanja odlučite da li ćete ići pod nož ili ne.Ogromne grudi nisu u modi„Trend je biti diskretan, a ne vulgaran. Žene najčešće traže grudi dovoljno velike da više nikada ne moraju da nose pušap grudnjak i ne žele da drugi primete promene“, kaže estetski hirurg Mark Pasifiko. Osim što lepše izgledaju, manji implantati stvaraju i manje problema. „Za velike grudi potrebno je ugraditi umetke koji teže i do pola kilograma, a to uzrokuje niz problema, a jedan od njih je stvaranje strija“, pojašnjava hirurg.Pažljivo birajte estetskog hirurgaZa izbor stručnog doktora kom ćete se prepustiti izdvojte dovoljno vremena. Pre bilo kakve odluke, proverite sve njihove reference i dobro se raspitajte o njemu. Dugogodišnje iskustvo i veliki broj zadovoljnih pacijentkinja, kao i dobre preporuke drugih hirurga, kvalitet su koje treba tražiti.

Nikada ne poredite svoje grudi s onima na internetuVećina fotografija idealnih grudi dostupna na internetu nema nikakve veze s konačnim rezultatom operacije.- To nije kupovina u kojoj odaberete idealan model i kažete: „Hoću iste ovakve.“ Konačan rezultat zavisi od anatomije žene. Svako telo je drugačije - poručuje Mark Pasifiko.Nema više šavova i flasteraU svetu je šavove zamenio specijalan lepak za rane. Tu su i posebno dizajnirani grudnjaci koji se nose nakon operacije, a pomažu pri bržem oporavku.- Čim se probudite iz narkoze, moći ćete da vidite svoje nove grudi - kaže hirurg.

Sačekajte da se telo oporavi od dojenjaU operaciju grudi nije se poželjno upuštati sve dok u potpunosti ne prestanete da dojite. I tada treba da prođe najmanje šest meseci kako bi se završile sve promene na grudima koje su se dojenjem desile. Idealno bi bilo operisati se tek kada ponovo uspostavite željenu težinu i kada ste definitivno sigurni da više nećete rađati. Još jedna prinova ponovo bi promenila grudi, bez obzira na to da li ćete dojiti bebu.Implantati ne traju večnoUmetke iz grudi treba izvaditi najkasnije 10 godina nakon što su stavljeni. Toliki im je prosečni rok trajanja. Ukoliko puknu, nema bojazni za zdravlje ukoliko su ispunjeni medicinskim silikonom. Opasni su oni koji su ispunjeni industrijskim, a ujedno su i zabranjeni.Što su veće, manje su prirodneSve je stvar reciprociteta. Manji umetak u relativno velikoj dojci uopšte se neće osetiti na dodir. Ukoliko se veći stavlja u male grudi, manje je mesa i kože, pa će se i te kako osetiti. Prva tri meseca nakon operacije grudi su tvrde i ne deluju prirodno. Tek nakon šest meseci postaju prirodnije. Operisane grudi nikada ne bi smele biti neprirodno tvrde jer to znači da nešto nije u redu.

Oporavak je kraći nego što misliteOperacija je gotova za nekoliko sati, a nakon toga ili sutradan možete da idete kući. Pre se savetovalo strogo mirovanje, danas to nije slučaj.- Oni koji su umereno aktivni nakon operacije brže oporave - tvrdi estetski hirurg Patrik Maluči.Međutim, ako idete na plastičnu operaciju, računajte na barem 2 dvenedelje godišnjeg. Sve stvari koje su vam postavljene na visoke police pre operacije spustite na niže jer danima nećete moći da podignete ruke uvis. Takođe, onima koji vežbaju dizanje tegića i skakutanje nije preporučljivo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track