Najnovije vesti

MNOGO KORISTI ZA ZDRAVLJE: Evo zbog čega bi trebalo da jedete zamrznute borovnice
Foto: Shutterstock

Zdrava hrana

MNOGO KORISTI ZA ZDRAVLJE: Evo zbog čega bi trebalo da jedete zamrznute borovnice

Žena
14:47h

Zamrzavanjem borovnice postaju zdravije

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa

Borovnice su jedan od najboljih plodova koje možete imati u svojoj ishrani. Prepune su antioksidansima, hranljivim materijama i vlaknima. Ali, šta ako biste mogli da učinite borovnice još zdravijim njihovim zamrzavanjem? 

Zdravstvene prednosti borovnica

Borovnice imaju toliko zdravstvenih koristi da je gotovo nemoguće da ih sve nabrojimo. Međutim, zdravstvena korist koja je najviše pogođena procesom zamrzavanja je koncentracija antocijana u borovnicama.Antocijan je prirodno anti-inflamatorno hemijsko jedinjenje za koje se veruje da ima anti-kancerogena svojstva. Nakon smrzavanja, količina antocijana u borovnicama raste.

  1. Bolje motorne funkcije Starije osobe imaju veći rizik od gubitka motornih funkcija sa godinama. Međutim, ukoliko konzumirate zamrznute borovnice poboljšaćete motorne funkcije i smanjiti rizik od kognitivnih problema.Preporučuje se da počnete da jedete smrznute borovnice u najkraćem mogućem roku kako biste zaštitili svoje telo i mozak prilikom starenja. Što više ulažete u svoje zdravlje sada, više će se isplatiti kasnije.  
  2. Zdravlje srca Kada vam je srce zdravo onda ne morate da brinete za dugoročno zdravlje. To je jedna od stvari koje zamrznute borovnice rade najbolje. Konzumiranje smrznutih borovnica smanjuje rizik od srčanih bolesti i jača arterije vaskularnog zida. Kao rezultat toga, možete uživati u zdravom i stabilnom krvnom pritisku.  
  3. Prednosti digestivnog trakta Kada imate dobro varenje to je od ključnog značaja za celokupno zdravlje. Ne samo da su borovnice odličan izvor vlakana, koja osiguravaju da vaš probavni sistem redovno radi, već i antioksidanti u borovnicama štite probavni trakt od oštećenja.Zbog koristi koje smrznute borovnice imaju za varenje, imaćete i manji rizik od raka debelog creva.  
  4. Smanjen rizik od demencije Starenje dolazi sa svim vrstama rizika, uključujući rizik od Alchajmerove bolesti i različitih tipova demencije. Možete smanjiti rizik od neurološke bolesti konzumiranjem zamrznutih borovnica. To je zbog antocijana koji se nalazi u borovnicama.Antocijan poboljšava funkciju memorije, što vam omogućava da lakše kreirate i preuzimate uspomene. Osim toga, on podržava neuronske veze u mozgu. Što više neuronskih veza imate kada ostarite, bićete više zaštićeni od kognitivnih problema.  
  5. Štiti nervni sistem ​​​​​​​Redovno konzumiranje smrznutih borovnica može da zaštiti nervni sistem od oštećenja. Ovo je od suštinskog značaja, s obzirom koliko je naše telo izloženo toksinima svakog dana. Zamrznute borovnice pomoći će nervnom sistemu da ostane zdrav i jak. SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:6 razloga zašto treba jesti borovniceI ove namirnice možete zamrznutiBorovnice - bobice koje čuvaju zdravlje10 saveta za pravilno zamrzavanje hraneSaveti za pravilno zamrzavanje hrane

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...