MOŽE BITI OPASNO: 5 grešaka pri upotrebi tampona
Foto: Shutterstock

Ne igrajte se

MOŽE BITI OPASNO: 5 grešaka pri upotrebi tampona

Žena -
Veliki broj žena u telu ga ostavlja duže nego što bi trebalo, a to je veoma štetno po zdravlje!

Tampon je jedno od najpopularnijih pomagala kad žena ima menstruaciju.Osim što upija krv unutar tela, istovremeno sprečava i nastajanje neprijatnih mirisa, pa se zbog toga osećamo svežije i čistije. Ipak, ako se ne koristi pravilno, tampon može biti veoma opasan po zdravlje. Evo koje su najčešće greške koje većina žena pravi kada ih koristi.1. Perete ruke samo nakon upotrebeKoliko vam se puta desilo da ste odjurili u kupatilo i brzinski zamenili tampon? Ovakav scenario je veoma čest i može biti i te kako opasan po zdravlje. Naime, samo na putu do kupatila pokupite brojne bakterije koje aplikacijom tampona možete uneti u telo. Pranje ruku pre menjanja tampona jednako je važno kao i ono posle.

2. Ne stavljate ga dovoljno dubokoAko osetite tampon u telu, to znači da ga niste stavili kako treba (smestili dovoljno duboko). Ako je previše plitko u vagini i ako nije „legao“ kako treba, osetićete neprijatnost i žuljanje, a tako je i izloženiji bakterijama i spoljašnjim nehigijenskim uslovima.

3. Retko ga menjateVeliki broj žena tokom najslabijeg krvarenja u telu tampon ostavlja duže jer ne postoji opasnost od isticanja krvi. Ipak, bez obzira na jačinu menstruacije, treba ga često menjati jer vlaga i toplota u telu vrlo brzo postanu idealno mesto za razmnožavanje bakterija. Što je duže unutra, opasnost od infekcije je sve veća. Tampon menjajte na četiri-pet sati.

4. Ne menjate ga nakon obavljanja nužde ili kupanjaPrema uputstvu na deklaraciji, tampon ne treba menjati svaki put nakon obavljanja nužde. Međutim, iz ženske perspektive, končić se tokom uriniranja često pokvasi, a nakon obavljanja velike nužde može da se zaprlja i postane prenosilac bakterija. Ukoliko se to desi, ne rizikujte da navučete infekciju, već ga obavezno zamenite. I kad se kupate u bazenu, reci, jezeru ili moru, tampon obavezno promenite čim izađete iz vode. Končić namočen hlorom ili vodom može uzrokovati iritaciju kože.5. Stavljate ga za svaki slučajTreba da dobijete menstruaciju, pa da vas ne bi iznenadila, za svaki slučaj stavljate tampon? Ovo je česta i nimalo dobra navika. On ima ulogu upijanja vlage, pa će to uraditi i s vaginalnim tečnostima, a isušena sluzokoža će poremetiti vaginalnu floru, što lako može dovesti do gljivičnog oboljenja.

OprezNE KORISTITE MIRIŠLJAVE TAMPONEAko ste osetljivi, izbegavajte korišćenje mirišljavih tampona jer oni mogu izazvati iritaciju i svrab.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track