URADIO TEST OČINSTVA I OSTAO U ŠOKU: Vi niste otac deteta, ali vaš nerođeni brat jest!
Foto: Profimedija

Jedini poznati slučaj ljudske himere

URADIO TEST OČINSTVA I OSTAO U ŠOKU: Vi niste otac deteta, ali vaš nerođeni brat jest!

Žena -
Sve je počelo kada je par iz Amerike saznao da njihov sin, rođen sasvim zdrav 2014. godine uz pomoć veštačke oplodnje, ima različitu krvnu grupu od svojih roditelja.

"Oprostite gospodine, ali vi niste otac vašeg novorođenog djeteta - vaš nerođeni brat jest", tako je saopšteno 34-godišnjem muškarcu, koji je trenutno jedini poznati slučaj ljudske himere - organizma sastavljenog od dve ili više genetski različitih stanica.

Sve je počelo kada je par iz Amerike saznao da njihov sin, rođen sasvim zdrav 2014. godine uz pomoć veštačke oplodnje, ima različitu krvnu grupu od svojih roditelja. Zabrinut, suprug je kupio kućni test očinstva i saznao da se njegov DNK ne podudara sa DNK njegovog sina.

"Možete zamisliti koliko su roditelji bili uznemireni. Mislili su da su u klinici koristili pogrešnu spermu", kazao je genetičar sa Stanford univerziteta Beri Star.

Lečnici iz klinike su ih uveravali kako nije došlo do zamene, pa je par uzeo advokata. Prema, njegovoj preporuci, otac i sin su se podvrgli DNK testu i saznali da je, genetski, otac zapravo stric svog sina.Drugim rečima, otac je upio gene svog brata blizanca koji je odumro u maternici, a potom te gene prenio na svog sina. Zatim su testirali DNK iz sperme, a podudarnost između oca i sina tada je iznosila 10 odsto."Ljudske himere su uobičajene, ali vrlo ih je teško otkriti. Obišno na svetlo dana izađu u ovakvim neobičnim slučajevima", zaključio je biolog.

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track