Volite krompir? Evo 5 odličnih razloga da ga jedete svaki dan!
Foto: Shutterstock

I siti i zdravi

Volite krompir? Evo 5 odličnih razloga da ga jedete svaki dan!

Žena -
Pored toga što će da vas zasiti, krompir će vam pružiti mnogo lekovitih sastojaka

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa Vreme je da krompir zauzme zasluženo mesto na listi zdravih namirnica jer može imati izuzetno povoljan uticaj na naše zdravlje.Jedan krompir sadrži u proseku:

- 4 puta više kalijuma od banane- 46 odsto dnevnih potreba vitamina B6- 50 odsto dnevnih potreba vitamin C- 33 odsto dnevnih potreba mangana- 7 grama vlakanaEvo zbog čega je krompir dobar za vaše zdravlje.

Reguliše krvni pritisakKrompir je često na lošem glasu jer se smatra namirnicom koja goji. To baš i nije tako, naročito ako ga jedete bez dodataka koji zaista goje, kao što su sir, pavlaka ili drugi punomasni mlečni proizvodi. Ova namirnica je odličan izvor kalijuma koji hidrira organizam i pomaže u snižavanju krvnog pritiska.Stimuliše varenje i čini vas sitimKrompiri su bogati vlaknima i naročito su ukusni ako ih pečete i jedete s korom. Baš zbog vlakana ćete biti i duže siti. Krompiri deluju pozitivno i na zdravlje srca i regulišu nivo lošeg holesterola u krvi.Krompir je bogat vitaminom CU kori krompira, pa i u samom plodu, nalazi se velika količina vitamina C. Zbog toga je ova namirnica dobra za jačanje imuniteta, ali i podstiče zarastanje rana.Čuva kostiKrompir je bogat manganom, koji igra važnu ulogu u preradi proteina, ugljenih hidrata i holesterola. Ova namirnica igra značajnu ulogu u zaštiti od osteoporoze.Bogat je vitaminom B6Ovaj vitamin igra važnu ulogu u zdravlju kardiovaskularnog sistema, varenju i jačanju imuniteta, ali i u izgradnji mišića i funkcionisanju nervnog sistema.Smanjuje kiselinu u želucuSok od krompira smanjuje neprijatne simptome gastritisa jer reguliše lučenje želudačne kiseline.

SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:Šta se dešava sa telom ako svaki dan jedete seme lanaDomaći napitak koji snižava pritisak7 načina da iskoristite koru od krompira3 moćne namirnice za jake kostiRuski narodni lek za podmlađivanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track