JEDNOSTAVNO, UKUSNO I LAKO: 3 brza recepta za slane slavske kolače
Foto: Profimedia

Sezona slavlja

JEDNOSTAVNO, UKUSNO I LAKO: 3 brza recepta za slane slavske kolače

Žena -
Ako nemate ideju čime da obradujete goste za slavu, imamo mi nekoliko predloga

Sezona slava je uveliko počela, a mi vam predstavljamo nekoliko zanimljivih recepata koje možete brzo i lako pripremiti.

Recepti su mrsni.

1. Slane korpiceOve korpice se mogu puniti sa raznim slanim nadevima. Pripremite ih ranije i možete ih poslužiti u svakom trenutku.Sastojci (Za 60-70 korpica)250 g brašna1 ravna kašičica praška za pecivo1 jaje120 g maslaca1/2 kašičice soli na vrh noža biber1/2 kašičice slatke paprikemleko po potrebirendani kačkavalj za dekoraciju

Priprema1. Zamesiti testo od navedenih sastojaka. Nekad je potrebno dodati malo mleka da bi se umesilo glatko testo. Ostaviti ga 1 sat na hladnom. Praviti male kuglice i svaku utisnuti u metalne modlice (forme). Peći 15 minuta na 180 stepeni. Ohlađene korpice puniti nadevom po želji: ruska salata, sir sa začinskim biljem, urnebes salataNa kraju ukrasiti narendanim kačkavaljem i listićem peršuna.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

2. Slani minjoni

Obično pomislimo na slatke kolačiće kad se spomenu minjoni, ali ovoga puta su u slanoj varijanti.

SastojciZa kore100 g margarina100 g brašna1/2 l mleka6 jajamalo soli

Za fil300 g sira300 g praške šunke2 dl kisele pavlake2 mala kisela krastavcica

Za premazivanje200 g krem maslaca ili krem siralistići peršuna za dekoraciju

PripremaNa otopljenom margarinu propržiti brasno. Sipati pažljivo mleko uz stalno mešanje da se ne bi stvorile grudvice. Skuvati krem, malo posoliti i ostaviti da se ohladi. Dodavati jedno po jedno žumance i na kraju penu od belanaca. Sve dobro izmešati i sipati u pleh obložen masnim papirom. Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni oko 30 min. Pečenu i ohlađenu koru preseći na pola tako da dobijemo 2 kore.

Za fil izgnječiti sir i pomešati sa sitno seckanom šunkom, krastavčićima i kiselom pavlakom. Donju koru premazati filom, staviti preko gornju koru i malo pritisnuti. Premazati umućenim krem maslacem, iseći na kockice i svaku ukrasiti pufnicom od krem maslaca i listićem peršuna. Čuvati u frižideru do služenja.

3. Mozaik sendviči

Sastojci za 10 osoba4 mala uska hleba 250 grama maslaca150 grama šunke100 grama sremske kobasice100 grama parizera ili mortadele150 grama trapista ili gaude4 kisela krastavca1 vezica peršinovog lišća, so

Priprema: Hlebu izvaditi sredinu. Na male kockice izrežite šunku, sremsku kobasicu, parizer, sir i kisele krastavce, a peršinovo lišće iseckajte. Maslac izmešajte penasto pa dodajte sve usitnjene sastojke i mešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Zatim kašikom punite hleb. Nadev čvrsto nabijte drškom kutlače tako da ne ostanu šupljine. Stavite u zamrzivač da se rashladi, a pre posluživanja izrežite na 1 cm debele kriške.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track