OTKLONITE BOLOVE: Prirodni lekovi u borbi protiv glavobolje
Foto: Profimedia

Saveti

OTKLONITE BOLOVE: Prirodni lekovi u borbi protiv glavobolje

Žena -
Glavobolje predstavljaju velik problem brojnim ljudima, a učestale su tokom zime za vrieme prehlada i gripa. Mnogi će odmah pomoć potražiti u klasičnim lekovima, ali ima i onih koji će se radije opredeliti za prirodnu medicinu.

Ako vam pri ruci nije tableta ili ne želite piti lekove, sledeće namirnice i trikovi mogu vam pomoći da otklonite glavobolje.

Ulje ruzmarina može biti prva pomoć protiv glavobolje, jer deluje kao brufen. Utrljajte nekoliko kapi na čelo i slepoočnice, nežno masirajte i sedite desetak minuta u tišini.

Delotvoran lek može biti i topla kupka za stopala. Potopite noge u vruću vodu, i na taj način smanjite pritisak u glavi. Još bolji efekt dobićete ako u vodu stavite malo ulja od lavande i duboko dišete za vreme tretmana.

Takođe, masaža mišića vrata i ramena pokazala se vrlo učinkovitom u borbi protiv napada migrene. Ako se glavobolja već javila, pacijentu se preporučuje mirovanje u zamračenoj, provetrenoj prostoriji, kao i vežbe relaksacije kao što su šetnje, plivanje i joga.

Istraživanja su pokazala da pušenje, alkohol i određene namirnice, poput čokolade, suhomesnatih proizvoda, nekih vrsta sireva i prezačinjenih jela, podstiču pojavu migrene zbog čega bi ih trebalo izbegavati.

Pečeni krompir - Verovali ili ne, ali vaš omiljeni prilog uz glavno jelo može pomoći i ublažiti glavobolju, posebno ako je bolove izazvala konzumacija alkohola prethodnog dana. Alkohol izaziva dehidrataciju kao ii gubitak kalija, a zbog toga hrana bogata kalijem može olakšati glavobolju od mamurluka. Pečeni krompir (s ljuskom) jedan je od najvećih izvora kalija: čak 721 mg, u uporedbi s, inače popularnom bananom koja ima 467 mg.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Masna riba - U pomoć protiv glavobolje priskaču i omega 3 masne kiseline kojima su bogate masne ribe, kao što su losos, tunjevina i pastrmka. Protivupalna svojstva ovih kiselina delotvorna su protiv hronične glavobolje.

Spanać - Spanać je koristan našem organizmu za brojne stvari, a odlična je i u slučaju glavobolje jer sadrži riboflavin, tip vitamina B koji sprečava migrenu.

Krastavac - Ako je vaša glavobolja uzrokovana dehidracijom, vrlo je izvesno da ćete popiti vodu. Uz ove dragocene tečnosti, mogu vam pomoći i namirnice s visokim udelom vode, u koje se ubraja i krastavac.

Banana - Ako su vaše glavobolje česte, trebalo bi što češće jesti banane koje su bogate magnezijuom, koji opušta krvne žile, što će vam otkloniti bolove, ali i sprečiti česte glavobolje.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Jabuka - Ovo voće sadrži bioflavonoide koji smanjuju stres i krvni pritisak, a time i učestalost glavobolja. U slučaju jačih glavobolja, osim ovog voća, mogu vam pomoći i integralna riža, marelike i avokado.

Bademi - Bademi su, takođe, odličan izvor magnezijuma, zbog čega su uspešni borci protiv glavobolje. Šaka ove ukusne grickalice na dan sprečava glavobolju.Voda - Voda je najjeftiniji, ali i najpouzdaniji način za lečenje glavobolje. Ako je telo pravilno hidratizovano, većina toksina izlučiće se putem mokraće, stolice ili znoja. Voda, takođe, pomaže u regulaciji telesne temperature.

Kofein - Sve dok ne preterujete, kofein može pomoći pri uklanjanju glavobolje. Čak i brojni lekovi namenjeni glavobolji sadrže određene doze kofeina. Ako konzumirate 500 ili više miligrama kofeina dnevno, rizikujete da postanete zavisni.

Foto Shutter
Foto Shutter

Kafa - Jaka kafa može vam pomoći da ublažite glavobolju jer sadrži kofein koji stimuliše vene i živčane završetke na području glave. Lekari su ustanovili da kafa ima sposobnost suziti krvne žile i na taj način privremeno otkloniti glavobolju, ali treba biti obazriv, jer kada utiecaj kofeina prođe, krvne žile postaju šire nego ranije i na taj način mogu izazvati još jaču bol.

Limunada - Čaša limunade ili svežeg soka od limuna sa kašičicom soli pomoći će kod lečenja glavobolje. U slučaju glavobolje, ovaj trik može vas osloboditi boli gotovo u trenu, ali treba biti obazriv i ne pribegavati ovoj metodi često, jer se preteran unos soli u organizam nikako ne preporučuje.

Toplo mleko - Toplo mleko deluje umirujuće za živčani sastav. Ako niste ljubitelj toplog čistog mleka, možete u njega dodati kašicicu meda kako biste dobili ukusan napitak.

Foto Thinkstock
Foto Thinkstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track