IMATE MASNU KOŽU? Evo kako treba da je negujete
Foto: Profimedia

Saveti

IMATE MASNU KOŽU? Evo kako treba da je negujete

Žena -
Masna koža izlučuje prekomernu količinu ulja koje sadrži masnoću koja pomaže kod zadržavanja vlage u koži. Masna koža često ostane začepljena s prljavštinom i sličnim stvarima pa se stvaraju miteseri i tamne mrlje. Svi misle da masnoj koži treba hidratantna krema.

Istina je da svakoj vrsti kože treba ovlaživač, ali nije istina da svakom tipu kože treba dodatni ovlaživač. Masna koža se može opisati kao manje masna i vrlo masna.

Manje masna koža je normalna bez nanošenja hidratantne krene posebno leti, ali je suva tokom zime. Ponekad će to rezultirati mitiserima. Ova koža može biti rezultat problema s hidratacijom. Za ovaj tip kože se često pogrešno veruje da se menja s godišnjim dobom. Dosta ljudi misli da imaju masnu kožu leti, a suvu zimi samo zbog toga što je koža masnija tokom leta, a tokom zime postaje suva. Problem nastaje kada se na masnu kožu nanose proizvodi namenjeni suvoj koži.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Vrlo masna koža nikada ne postaje suva. Masna je tokom leta, masna je tokom zime. Ovom tipu kože nikada ne treba hidratantna krema, jer često izgleda sjajno. Pore su često velike i vrlo vidljive.

Kako znati imate li masnu kožu?

Masnu kožu možete prepoznati prema nekom od sledećih simptoma:

- Imate proširene pore

- Postane masna vrlo brzo nakon čišćenja

- Imate osećaj suvoće nakon čišćenja, ali kasnije koža postaje masna

- Vrlo često imate akne, mitesere i tamne mrlje

Masna koža može biti rezultat i pogrešne njege, osobito ako činite nešto od navedenog:

- Perete lice više od dva puta dnevno

- Često koristite samo vodu za čišćenje kože

- Po celi dan provedete bez korištenja hidratantne kreme

- Često koristite proizvode koji vam isušuju kožu

Što uzrokuje probleme za masnu kožu?

Korišćenje proizvoda za kožu koji ju previše isušuju. Ako masna koža postane previše isušena proizvodi će više ulja. Izbegavajte korišćenje preparata za čišćenje koji sadrže sulfat koji uzrokuje stezanje kože odmah nakon čišćenja jer će to uzrokovati veću proizvodnju ulja nego što je to potrebno.

Isto tako, izbjegavajte korišćenje hidratantne kreme, a umesto nje koristite serum kako bi hidratizirali vašu kožu. Ako imate vrlo masnu kožu taj serum koristite samo po noći, u suprotnom dva puta dnevno. Nikad ne perite lice s vrućom vodom. Parenje kože ne radite više od jednom nedeljno, a posebno je korisno obavljati to noću.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(krenizdravo.rtl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track