POBEDITE NESANICU: 7 saveta koji će vam pomoći da lakše utonete u san
Foto: Shutter

Saveti

POBEDITE NESANICU: 7 saveta koji će vam pomoći da lakše utonete u san

Žena -
Mnoge ljude muče problemi sa spavanjem. Ono što je najvažnije je da uveče ne razmišljate o problemima kada legnete u krevet, mada je to ponekad pravi izazov.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da pobedite nesanicu.

1. Ključ je u melatoninu - Kompleksni sastav neurohemikalija u mozgu i telu, od kojih je najvažniji melatonin, određuju kvalitet sna. Oslobađanje melatonina čini da se osećate opušteno, pospano, a trik je u tome da naučite da prepoznate kada se u vašem telu oslobađa ova supstanca - tako ćete zaspati kao od šale. Oslobađanje melatonina ima svoj ritam u periodu od 24 časa - vrlo malo se oslobađa tokom dana, a količina supstance se uveče povećava. Najveća količina melatonina u telu je oko dva sata ujutru. Da biste "uhvatili" ritam oslobađanja melatonina u svom telu, obratite pažnju samo na jednu stvar - kada osetite opuštenost i pospanost, nikako ne pokušavajte da ostanete budni.

2. Svakodnevni problemi - Razmišljanje o svakodnevnim problemima često nas uveče sprečava da utonemo u san. Trudite se da uveče, odnosno pred spavanje ne razmišljate o brigama koje vas muče.

3. Izbegavajte začinjenu hranu - Pre spavanja izbegavajte začinjenu hranu. Namirnice poput čilija i ljutih papričica podižu telesnu temperaturu koja će sprečiti da se utone u san.

4. Magnezijum uspavljuje - Magnezijum je prirodni sedativ jer relaksira mišiće pa njegov nedostatak u organizmu može da izazove nesanicu. Osim toga, važan je i u borbi protiv stresa te u večeru obavezno treba uključiti namirnice bogate ovim mineralom - zeleno lisnato povrće, smeđi pirinač, zob, suncokretove semenke, koštičave plodove, soju, škampe i sušeno voće.

5. Smanjite unos kofeina - Kofein se u organizmu zadržava satima nakon konzumiranja kafe i može da izazove nesanicu i uznemirenost. Osim u kafi, ovog "kradljivca sna" ima i u čokoladi, čaju, bezalkoholnim napicima i nekim lekovima, pa ih je potrebno izbegavati u večernjim satima.

6. Izbegavajte ekrane uveče - Iako mnogi gledaju TV da bi se uveče opustili, svetlo koje emituju ekrani uređaja zapravo nam ometa san. Naime, uređaji emituju visok nivo plavih zraka, koja narušava prirodni ritam organizma. Zato stručnjaci savetuju da sat vremena pre spavanja isključite sve uređaje.

7. Aktivnosti pred spavanje - Pranje sudova, šetanje psa, slušanje muzike, idealne su aktivnosti za period sat vremena pre spavanja. Za ove aktivnosti ne treba puno razmišljanja, njih obavljamo mehanički, što je idealno za opuštanje tela.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(pregled.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track