(VIDEO) VENČANICA NIJE UVEK BELA: Evo gde i zbog čega mlade nose crvene, zelene, šarene haljine
Foto: Printskrin YT

Tradicionalno

(VIDEO) VENČANICA NIJE UVEK BELA: Evo gde i zbog čega mlade nose crvene, zelene, šarene haljine

Žena -
Iako smo navikle da mlade nose isključivo bele haljine raznih modela, u nekim zemljama sveta tradicija je mnogo drugačija.

Naime, azijske mlade nekada ponesu i bele venčanice, ali često prošetaju i tradicionalne venčanice za njihovo područje. One su mnogo drugačije od onoga što smo navikli, a sigurno ćete se iznenaditi.

Koreja

Korejanke izgovaraju "sudbonosno da" u "hanboku" - raznobojnoj zvonastoj haljini, koja se u osnovi sastoji od uske jaknice i suknje sa visokim strukom. Svaka hanbok haljina se pravi specijalno za mladu koja će je nositi, pa tako ne postoje dve iste!

Vijetnam

Nacionalni kostim Vijetnama je Ao Dai, dugačka svilena tunika koja se nosi preko pantalona i ukas za kosu koji se zove Khan Đong. Kada je venčanica crvene boje, smatra se da to donosi dobru sreću bračnom paru.

Tajland

Tako, na Tajlandu se mlade mogu videti u venčanicama koje izgledaju kao uske toge - jedno rame je otkriveno, drugo pokriveno, i sa pojasom kao dodatkom. Pastelne, kremaste boje su najčešće u upotrebi.

Indija

Klasična venčanica u Indiji podrazumeva bluzu, suknju i šal od crvene svile. Mlade u ovoj zemlji mogu imati velike muke na dan svog venčanja, jer su haljine uglavnom teške od silnog nakita i ukrasa koji se na njoj nalaze.

Avganistan

U Avganistanu su zanimljive tradicionalne venčanice nomadskog Kuči plemena, koje su vesele i raznobojne, sa šarenim vezovima. Zelena boja je često na venčanicama, jer se i islamskoj tradiciji povezuje sa rajem.

Pogledajte još neke tradicionalne modele:

http://www.youtube.com/watch?v=DVahZ5NaxCo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track