Najnovije vesti

OD NJIH MOŽEMO MNOGO DA NAUČIMO: Životna filozofija najorganizovanijih bića na svetu
Foto: Profimedia

Motivacija

OD NJIH MOŽEMO MNOGO DA NAUČIMO: Životna filozofija najorganizovanijih bića na svetu

Žena
Ove vredne životinje misle o budućnosti, ali se ne brinu oko onoga na šta ne mogu da utiču, daju sve od sebe, a čak i ako skrenu, uvek se vrate na put ka cilju.

"U životu mnogo toga možemo da naučimo od velikih i uspešnih, ali ne treba zaboraviti da često najvredniju životnu lekciju naučimo od "običnih" ljudi, pa čak i od mrava", kaže američki preduzetnik i motivacioni guru Džim Ron.

Prateći njihovo ponašanje napisao je knjigu “Filozofija mrava”, u kojoj donosi četiri velike lekcije iz njihovog života koje i ljudima mogu biti vrlo korisne da poboljšaju kvalitet života.

Prva lekcija glasi: "Mravi nikad ne odustaju".

Stavite mravu prst na put i on će potražiti način da zaobiđe prepreku, ili da pređe preko prsta ili ga jednostavno zaobiđe. Koliko god puta stavili prst pred njega, mrav neće odustati.

"To nas uči da uvek treba tražiti alternativne pravce na putu do ciljeva", kaže Ron.

Druga lekcija vam je verovatno poznata iz priče o cvrčku i mravu – mravi celo leto misle na zimu pa ih ona ne može iznenaditi. Dok cvrčak peva i dobro se provodi, mrav leti marljivo skuplja hranu jer zna da leto neće trajati zauvek. Kad vam ide dobro, nemojte biti previše samouvereni i arogantni, imajte na umu da vas može snaći i loše razdoblje.

I budite dobri prema ljudima jer dobra vremena ne traju zauvek, ali dobri ljudi uvek vam mogu biti potpora.Zimi mislite na leto. I dok traje velika hladnoća, mravi znaju da to neće trajati večno pa su s prvim zracima sunca spremni za rad i igru.

Kad smo loše i kad se jedva nosimo s onim što izgleda kao potpuni slom, važno je zadržati veru da je to prolazno i da će doći bolja vremena.

A poslednja, ali ne manje važna lekcija kaže – dajte od sebe uvek najbolje što možete.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Zajednički prema cilju

Nema mrava zapovednika koji upravljaju rad ostalih nego svi zajedno rade za dobrobit kolonije tako da se oslanjanju na međusobno delovanje, pri čemu svaki sledi osnovna pravila.

Borbeni kad zatreba

Mravi žive u kolonijama i najratobornija su vrsta na Zemlji. Ako ih neko napadne, neće se brinuti o sopstvenom životu nego će štititi interese celine. Upamtite da bez kolega ipak ne biste bili to što jeste.

Najviše od sebe

Dok leti skupljaju hranu, mravi se ne pitaju zašto bi trebalo da rade tako teško niti koliko im treba. Jednostavno rade najbolje što mogu, što je najvažnije za uspeh i sreću.

Specijalizacija među radilicama

Postoji jasna organizacija – jedni se brinu o mravinjaku, drugi skupljaju hranu… I poslovni tim za uspeh treba jasnu raspodelu zadataka.

Iako je mali, mrav se ne pita što bi bilo da je deset puta veći. Njegova snaga proizlazi iz zajednice. I dobar radnik će biti srećniji u dobroj firmi.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(SavjetnikUspjeha)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...