RECEPT ZA ZDRAVLJE: Samo jedna tegla suvih smokvi čini čuda za vaš organizam!
Foto: Profimedia

Pažljiva priprema

RECEPT ZA ZDRAVLJE: Samo jedna tegla suvih smokvi čini čuda za vaš organizam!

Žena -
Smokva sa maslinovim uljem je tipična za primorske krajeve, ali ako je to tako zdravo za primorce, zašto ne bi bilo i za sve ostale.

Bakterije u organima za varenje i neplodnost su neki od problema, gde ovaj spoj voća i ulja daje rezultate. Neke žene kažu da im je ovaj prirodni lek pomogao da dobiju decu.

Mnogi je drže u bašti kao ukrasnu biljku, zbog karakterističnih egzotičnih listova. Biljka najbolje uspeva u toplim krajevima, blizu mora, ali može da se uzgaja i u kontinentalim predelima. Nevolja je to što je osetljiva na niske temperature.

Smokve sadrže dosta kalcijuma, kalijuma, cinka i dobar su izvor gvožđa, zatim beta karotena, C, A, E i K vitamina.

Suve smokve su mnogo više kalorične, nego sveže, zato ih treba jesti u ograničenim količinama.

Smokva poboljšava varenje, pomaže kod hemoroida, a doprinosi i regulisanju holesterola. Smokva ima blago laksativno dejstvo. U pogledu sadržaja kalcijuma koji je značajan, smokve mogu zameniti mliječne proizvode (ako ih neko ne podnosi).

Smokve važe za afrodizijak. Mleko iz smokve ima sposobnost da eliminiše bradavice. Postoje osobe koje su alergične na smokve, pa treba voditi računa.

Recept za suve smokve u maslinovom ulju

Suve smokve (do 40 komada) složiti u teglu, a onda naliti maslinovo ulje do vrha tegle. Zatvoriti i čuvati tako 40 dana. Smokve će da upiju dosta maslinovog ulja. Nakon toga se jede po jedna smokva pre svakog obroka.

Mnogi će reći da ovo nije ukusno, ali jeste korisno. Svakako treba voditi računa o tome da se za ovaj recept koristi što kvalitetnije maslinovo ulje, a isto tako i kvalitetne suve smokve.

Ovaj stari narodni recept može pomoći kod problema sa želucem, kod hemoroida, zatvora, povišenog holesterola, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(Zanimljivo i korisno)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track