ONA SE OTRGLA RALJAMA ISILA: Muž joj je poginuo, a Šćipe (34) pobegla jer nije predala pasoš
Foto: Profimedia

Pratila muža

ONA SE OTRGLA RALJAMA ISILA: Muž joj je poginuo, a Šćipe (34) pobegla jer nije predala pasoš

Žena -
Mnogobrojne devojke sa Kosova i Metohije pridružuju se ISIL-u sledeći muževe ili zbog svojih ciljeva i uverenja.

Otkriće da mlade žene pristupaju ISIL-u ili drugim radikalnim grupama u Siriji je šokiralo stanovništo na Kosovu i Metohiji, a većina njihovih roditelja kaže da nisu znali ništa o tome i da su prestravljeni.

Čini se da su se žene okrenule veri tokom puberteta, a država i policija kažu da se na njih uticalo direktnim predavanjima i materijalima objavljenim na internetu.

Šćipe Ajdini (32) jedna od retkih žena koja se vratila iz Sirije. Ona nije htela da priča, ali je njen otac Iljaz Ajdini ispričao njenu priču.

"Ne znam šta se desilo sa ovom generacijom, s našom decom", kazao je on.

"Počela je da nosi burku. Rekao sam joj: 'ako ćeš se oblačiti tako, onda ne želim ni da hodam ulicom sa tobom'", kazao je on, prisećajući se kako se ona promenila pošto se nekoliko godina ranije udala za Sinana Mujija iz obližnjeg sela.

"Hteli su da da izvade pasoš za njihovu ćerku i kada sam ih upitao zašto, kazali su mi da idu u Crnu Goru kako bi radili. Nisu zvali čitavu sedmicu, ali su onda nazvali i rekli da su u Siriji".

To je bilo u augustu 2014. Ona se vratila prošlog juna, pošto je njen suprug poginuo boreći se za ISIL

"Srećan sam što mi se ćerka vratila samo zbog moje unuke. Suprug moje ćerke je dobio što je zaslužio", rekao je otac sedmoro dece.

On je srećan što se ona mogla vratiti. Za razliku od velikog broja novih pridošlica, ona je nije predala pasoš zvaničnicima ISIL-a.

Majka Sinana Mujija, Azize Muji, živi u obližnjem polupraznom selu Bresalc.

"Vera ih je u potpunosti promenila. Nisu marili ni za šta. Moj sin nam je čak prestao da pomaže po kući, dok je njegova supruga bila po celi dan u njenoj sobi".

"Moj suprug i ja se nikada nismo slagali s njihovim postupcima. Odlučili su da žive u podrumu nezavisno od nas, sve dok nisu otišli u Siriju, a da nam išta kažu".

Foto Profimedia
Foto Profimedia

info-ks.net

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track