Novinarku šokiralo ko joj šalje pretnje silovanjem, a onda ih je naučila pameti!
Foto: Printscreen/Facebook

Borba protiv internet nasilja

Novinarku šokiralo ko joj šalje pretnje silovanjem, a onda ih je naučila pameti!

Žena -
Alanah Pirs, novinarka iz Australije, svake nedelje dobijala je pretnje silovanjem kao i razne vulgarne poruke, a sa onima koji su joj ih slali obračunala se tako što je sve poruke prosledila njihovim roditeljima.

Alanah je urednica rubrike Igračke i kultura, koji izlazi u San Franciscu, a za Daily Mail Australia je ispričala da nedeljno dobije barem jednu pretnju silovanjem. Većina ih stiže putem Fejsbuka i Jutjuba, a najstrašnije je to što ih uglavnom šalju dečaci i mladići. Količina vulgarnih poruka povećava se zavisno o tome koliko je tema kojom se te nedeljne bavila kontroverzna."Svi oni koje sam uspela identifikovati bili su muškarci, a iznenađujuća je brojka dečaka koji to rade, ali nisam ih pitala za njihove godine pre nego što sam ih blokirala i obrisala im komentare", rekla je.

Kako bi nešto promenila, osim što im briše komentare i blokira ih, Alanah se javlja i njihovim roditeljima, jer veruje da je važno da onlajn nasilnici osete stvarne posledice za svoje ponašanje.

Oh hey, I've finally locked in my @PAXAus schedule! I'll hang around the theatres/venues for a while after all of these...

Posted by Alanah 'Charalanahzard' Pearce on понедељак 26. октобар 2015.

"Kad god mi neko pošalje bilo kakvu pretnju na Fejsbuku, odem na njihov profil i pokušavam da nađem neke informacije. Kad je reč o dečacima, potražim njihove roditelje ili članove prodice na listi prijatelja i tada im pošaljem snimke pretnji koje mi je posao njihov sin. U nekim slučajevima, ako ne uspem da nađem roditelje, javljala sam se školama u koje idu. Mislim da je to veoma dobar odgovor na onlajn zlostavljanje jer osećaju stvarne posledice za svoje ponašanje na internetu", smatra Alanah.

Dodala je da joj neki roditelji ne žele da veruju pa tvrde da je sama izazvala prijetnje koje je dobila ili da laže, dok drugi istog trena reaguju i kažnjavaju svoju djecu, tako da im zabranjuju pristup internetu ili s drugim roditeljima pričaju o tome kako postići to da im se deca na internetu ponašaju prihvatljivo.

This is getting around again, so I thought I'd answer the most common question I get about it - how did I find the kid's...

Posted by Alanah 'Charalanahzard' Pearce on петак 22. јануар 2016.

Alanah tvrdi da se sa ovim oblikom zlostavljanja srela već u srednjoj školi, a svim žrtvama savetuje da jednostavno ignorišu svoje zlostavljače."Oni žele pažnnju, ako im je date, nikad vas neće ostaviti na miru", dala je savet novinarka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track