Liveni, aluminijumski, keramički: Kako odabrati odgovarajući tiganj?
Foto: Shutterstock

Bezbedno posuđe

Liveni, aluminijumski, keramički: Kako odabrati odgovarajući tiganj?

Žena -
Uprkos lakoći i pogodnostima koje pruža teflon, mnogi ljudi odbacuju ovo posuđe i menjaju ih za zdravije opcije. Evo saveta kako da, prema vašim potrebama, izaberete dobar tiganj.

Šta nije u redu sa teflonom?

Teflonski tiganji i lonci ne dozvoljavaju lepljenje hranje, ali su pravljeni od materijala koji na visokim temperaturama oslobađa određene hemikalije. One mogu ubiti ptice, kućne ljubimce i uzrok su razvijanja simptoma gripa kod ljudi, piše Yumama.

Bezbednije alternative

AluminijumAluminijum iz šerpi i lonaca može dospeti u hranu ukoliko se ona priprema u veoma kiseloj (paradajz sos, sok od limuna ili sirće) ili baznoj sredini(soda bikarbona). Aluminijum je na vrhu liste toksina u SAD i identifikovan je kao otrov za ljudski nervni, imuni i genetski sistem. Takođe, povezuju ga sa Alchajmerovom bolešću.

Anodizirani aluminijumKuvari se sve više okreću ka ovoj alternativi. Oksidacija je proces koji se sprovodi na aluminijumu, kako on ne bi mogao da dospe u hranu. Mnogi kuvari smatraju da ovo suđe ima nelepljivu površinu i da je otporno na ogrebotine. Ukoliko se tiganj ošteti, treba ga baciti, jer u tom slučaju hrana će postati nezdrava.

Liveno gvožđeDobar izbor jeste posuđe koje su koristile naše bake i deke. Posuđe od livenog gvožđa poznato je po svojoj izdržljivosti, pa čak i distribuciji toplotne energije.

Stakleno, keramičko i kameno posuđePosude od ovih materijala grupisane su zajedno, jer imaju vrlo slične karakteristike. Ovo posuđe smatra se zdravim, jer sadrži nulti sadržaj olova. Jednostavno je za čišćenje, a može i da se ispira u mašini za pranje sudova.

SilikonSve te vesele boje jesu atraktivne, ali da li su bezbedne? Jedni izražavaju zabrinutost zbog aditiva koje ovo posuđe može da sadrži (poput nafte i drugih štetnih sastojaka), dok drugi tvrde da ne postoje opasnosti po zdravlje. Ipak budite oprezni kada je ovo posuđe u pitanju.

Nerđajući čelikNerđajući čelik je mešavina nekoliko različitih metala, uključujući nikl, hrom i molibden, a sve od navedenog može ući u sastav hrane. Međutim, ukoliko bi metali ušli u hranu, količina istih bi bila baš mala. Kako se za ovo posuđe hrana lepi, vrlo je teško za održavanje i čišćenje. Ipak, ovo je najbolji i najsigurniji izbor.

Većina posuđa koje se trenutno nalazi na tržištu, premazana je hemikalijom PTFE (teflon). Ukoliko želite da svojoj deci i sebi obezbedite zdraviji život, otarasite se teflonskih tiganja i lonaca, te odaberite neku od ponuđenih alternativa. Posuđe od nerđajućeg čelika je skupo, ali budite sigurni da će vam služiti ceo život.Sa sajta Yumama.com preporučujemo još:Saveti stručnjaka: Koliko dugo i na koji način možete čuvati hranu u frižideruKako očistiti frižider za svega 15 minuta4 saveta za dobru organizaciju male kuhinjePet saveta za pravilno pranje veša u mašiniIzvor zdravlja: 10 razloga zbog kojih je svinjska mast odličan izbor

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track