6 NAČINA DA POSTANETE SNAŽNA ŽENA: Saveti Marije Šarapove, najbolje i najbogatije sportiskinje!
Foto: Profimedia

Važno je znati

6 NAČINA DA POSTANETE SNAŽNA ŽENA: Saveti Marije Šarapove, najbolje i najbogatije sportiskinje!

Žena -
Maria Šarapova trenutno je treća najbolja teniserka na svetu i najbogatija sportiskinja.

Njena majka zatrudnela je nedugo nakon ekplozije u Černobilju i njena porodica je pobegla u majčino rodno mesto, u Rusiji kad je Maria bila još mala.

S vremenom je porodica završila na Floridi gde je Maria pohađala prestižnu Nick Bollettieri tenisku akademiju na nagovor legendarne Martine Navratilove. Navratilova je vidjela Mariju još u Rusiji kako kao šestogodišnjakinja igra tenis i odmah je prepoznala njen potencijal.

Do svoje 18 godine postala je najbolja teniserka na svetu.

Njena karijera je tokom svih ovih godina testirala njenu snagu ali isto tako i njemu mentalnu i emocionalnu sreću. Nakon svih tih godina provedenih na terenu, Šarapova je naučila neke od trikova.

Donosimo njenih šest saveta kako se otmeno oporaviti, ceniti svoje telo, ne okretati se sa zlim glasovima i postati snažna i samouverena žena.

1. Pronađi snagu (i ponos) u svojim slabostima

Tokom svoje karijere u više navrata sam se morala boriti za povratak na teren nakon povrede ramena. Put ka oporavku mišića je dug i težak. Od vas zahteva da budete strpljivi i usresređeni na dugoročni dobitak. Te rehabilitacije bile su lična borba za mene, ali na kraju se zbog njih osećam ponosno. Snažno sam se borila da se oporavim od povreda i ponovno zauzmem vrh lestvice, u više navrata tokom deset godina – i zbog toga se osećam moćno.

2. Znaj da ti je telo fizički snažno

Ohrabrujem mlade devojke da slede svoju snagu. Snažna tela dolaze u različitim oblicima i veličinama. No smatram da ne možemo u potpunosti ceniti svoje telo – bez obzira kako izgleda- sve dok ne shvatimo njegove mogućnosti. Shvatanje svoje fizičke snage je odličan put ka shvatanju svoje emocionalne snage.

3. Odišite samopouzdanjem

Kao i u svakom drugom području, žene moraju izdržati i konačno prevazići izazove i predrasude. Mediji i javnost konstantno žene procenjuju prema njihovom spoljašnjem izgledu – tako da, ako želiti preusmeriti taj fokus, to onda učinite pokazivanjem samopouzdanja kroz svoju ličnu moć i snagu.

4. Gledajte druge žene kao izvor inspiracije

Za mene je vrlo inspirativno da vidim koliko daleko su dogurale žene u sportu. Nisu samo postale najbolje u sportu, već su postale snažne i u poslovnom aspektu, sa svojim jedinstvenim osobinama. Na terenima, ženska finala se po prvi put bolje prodaju od muških finalnih mečeva, a to je veliki korak napred u percepciji sportistkinja.

5. Pronađite sebi uzor

Mnoge velike sportiskinje koje su igrale pre mene, poput Billie Jean King i Martine Navratilove, doslovno su menjale pravila. Bile su ratnice na terenu i promenile su način na koji se percipira ženski tenis – i time dokazale da u mom sportu žene treba jednako poštovati kao i muške igrače, piše zdravaisretna.com.

6. Takmiči se sa samom sobom, a ne sa svetom oko sebe

Biti u središtu javnosti uvek vodi do neizbežne javne osude i zlih jezika, a posebno iz izvora kao što su društvene mreže. Uvek postoje osobe koje sebi daju neverojatan trud da pokušaju umanjiti ženski uspeh i srežu njihovo samopouzdanje. Najvažnije je pogledati duboko u sebe i usmeriti osećaje nesigurnosti i kompetitivnosti u stremljenje da budete što bolja osoba. Budući da sam profesionalna sportiskinja, moj takmičarski duh može biti vrlo snažan, no najdraže mi je da se takmičim sama sa sobom. Shvatanje da ste jedino vi samoj sebi konkurencija koja je važna, probuđuje samopouzdanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track