OBAVEZNO ISPROBAJTE: Narodni lek za upaljene grudi
Foto: Profimedia, Bolne Grudi, Kupus, Dojenje, Beba, Listovi

Odličan savet za mame koje doje

OBAVEZNO ISPROBAJTE: Narodni lek za upaljene grudi

Žena -
Listovi kupusa ublažavaju otok i bol u dojkama prilikom dojenja. Koriste se beli i crveni kupus, s tim da crveni može da vas ufleka

Upaljene i bolne grudi muče mnoge mame koje doje svoje bebice.Do upaljenosti dojki dolazi zbog prepunjenosti mlekom, zastoja u stvaranju mleka, kvrga i sličnih problema povezanih s dojenjem, i tada može da pomogne i jedan narodni lek - sveži kupus!Kupus je odličan zbog svog antiupalnog i antibakterijskog dejstva, pa se često koristi i za ublažavanje bolnih i upaljenih zglobova, glavobolje i sličnih tegoba. Oblozi od njegovih listova mogu se koristiti i kod prestanka dojenja, odnosno skidanja bebe s dojke.

Prateći ove jednostavne korake, mame koje doje ublažiće sebi bol i neprijatnost uzrokovanu upaljenim dojkama...Glavicu kupusa stavite u frižider. Možete koristiti i beli i crveni kupus, ali budite oprezni s crvenim jer može ostaviti fleke na grudnjaku i odeći.Kad se glavica kupusa dobro ohladi, izvadite je iz frižidera, skinite spoljašnje listove i bacite ih. Uzmite dva nova lista i vratite glavicu u frižider kako bi bila spremna i ohlađena za sledeći put.Dobro operite dva lista koja ste odvojili, kako biste s njih isprali svu nečistoću, pa iz sredine svakog lista isecite stabljiku. Na taj način listovi neće prekrivati bradavice kada ih stavite na grudi i one će ostati suve.Stavite listove na dojke i neka stoje onoliko dugo koliko i hladan oblog. Možete obući i grudnjak, koji će listove držati na mestu. Držite ih na grudima oko 20 minuta, tačnije dok se ne ugreju, a zatim ih bacite. Postupak ponavljajte po potrebi.

SAVET Čim osetite da natečenost i bol nestaju, prestanite da koristite kupus jer njegova preterana upotreba može smanjiti proizvodnju mleka. Ali, ako odvikavate bebu od dojenja a još proizvodite mleko, onda je kupus dobrodošao i kada otok i bol nestanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track