NE JEDETE PUTER OD KIKIRIKIJA? Kada čujete za šta je dobar, odmah ćete poželeti kašičicu
Foto: Profimedia

Saveti

NE JEDETE PUTER OD KIKIRIKIJA? Kada čujete za šta je dobar, odmah ćete poželeti kašičicu

Žena -
Iako je maslac od kikirikija veoma kaloričan, ako jedete četiri kašičice ovog namaza nedeljno, smanjujete rizik od pojave gojaznosti.

Iako zvuči neverovatno da namaz koji u 100 grama sadrži više od 500 kalorija smanjuje gojaznost, ovu činjenicu potvrdila je studija objavljena u časopisu “Journal of Applied Research on Children”, koju su zajedno sproveli lekari sa Univerziteta u Hjustonu i medicinskog fakulteta u Teksasu.Istraživanje je sprovedeno na 257 studenata koji su imali povećani rizik od gojaznosti, a rezultati studije pokazuju da su oni tinejdžeri koji su u svoju ishranu uključili maslac od kikirikija smanjili indeks telesne težine za razliku od vršnjaka koji nisu jeli maslac od kikirikija.

Gotovo pedeset posto ispitanika maslac su dobijali 3-4 puta nedeljno, dok su ostali namaz od kikirikija konzumirali manje od jedno nedeljno.

“Gojaznost je jedan od najvećih zdravstvenih problema današnjice”, naglasio je jedan od članova istraživačkog tima Kreg Džonston i savetovao roditeljima da maslac od kikirikija svojoj deci ponude u zamenu za nezdrave grickalice.Ipak, lekari upozoravaju da puter treba jesti umereno, jer su nezdrave navike najčešći uzrok prekomerne težine. To se većinom događa kada studneti, đaci i tinejdžeri nemaju tokom dana pristup ili mogućnost konzumacije zdravih i uravnoteženih obroka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track