5 stvari koje treba držati što dalje od intimne zone
Foto: Profimedia

OPREZ

5 stvari koje treba držati što dalje od intimne zone

Žena -
Bez obzira na to koliko privlačno delovali, sledeće preparate ne koristite za intimne delove!

Intimna zona, kao što i samo ime kaže je najintimniji i najosjetljiviji deo tela, piše sajt Cosmopolitan. Kako biste bili zdravi i bezbrižni, ovo su stvari koje bi trebalo držati što dalje...

Intimni sprej

Vašoj intimnoj zoni nije potrebno ništa osim vode i blagog sapuna! Pritom, neki od ovih sprejeva se prizvode sa benzokainom, lokalnim anestetikom koji može da izazove alergijsku reakciju. Takođe mogu da naprave problem tako što će “maskirati” miris koji može biti simptom neke polnoprenosive bolesti.

Proizvodi sa aromom

Sapuni, tamponi, kupke, maramice… Ukoliko ima miris , a namenjeno je vašim intimnim delovima, vrlo lako može izazvati pojavu bakterija. Hemikalije koje menjaju miris vaše vagine takođe menjaju i pH vrednost, što može dovesti do širenje bakterija i gljivica.

Sredstva za depilaciju

Ako imate osetljivu kožu, čak i losioni, kreme i vosak za depilaciju bikini zone mogu biti opasni. Jaki sastojci kao što su kalcijum hidroksid mogu dovesti do alergijske reakcije. Ukoliko želite da uklonite dlake, najsigurnije je da to uradite brijačem ili u proverenom kozmetičkom salonu koji ima poseban vosak namenjen depilaciji bikini zone.

Nakit

Iako nije sam nakit ono što može stvoriti problem, ima veze sa ukrasima. U pitanju je lepak kojim se lepe kristali na minđuše. Ukoliko dođe u kontakt sa vašom kožom, može doći do alergijske reakcije. A nijedan nakit ne izgleda lepo na crvenoj iritiranoj koži.

Lubrikanti na bazi ulja

Lubrikanti su odlična stvar, dokle god ne koristite one na bazi ulja. Oni se ne peru tako lako, pa je moguće da će biti u predelu vaše intimne zone danima nakon odnosa. Ovo je dobro tle za nastanak i širenje bakterija. Takođe, lubrikanti na bazi ulja mogu da oštete kondom, što može prouzrokovati i neželjenu trudnoću ili širenje polnoprenosivih bolesti. Najbolje je koristiti lubrikante na bazi vode bez hemijskih boja i mirisa.

Sa sajta Cosmopolitan pročitajte:

Kako pilula za dan posle utiče na vaše telo

6 stvari koje obavezno morate reći svom ginekologu

3 najčešća MUŠKA izgovora za raskid

Zašto je ignorisanje recept da vratite voljenu osobu

10 stvari koje ne smeš uraditi ako želiš da ljubav za ceo život

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track