Najnovije vesti

DA LI BISTE JELI LJUBIČASTI HLEB? Ceo svet je poludeo za ovom zdravom namirnicom
Foto: Shutterstock

Revolucija u ishrani

DA LI BISTE JELI LJUBIČASTI HLEB? Ceo svet je poludeo za ovom zdravom namirnicom

Žena
Za antocijanine se veruje da pozitivno utiču na gojaznost pomažu u prevenciji kardiovaskularnih i neuroloških bolesti, pa čak i raka.

Beli hleb se već dugo smatra glavnim neprijateljem linije i zdravlja, pa ga mnogi zamenjuju integralnim, raženim, heljdinim, čak i mešavinom ova dva brašna, piše portal Stil.

Međutim, najnoviji hit u ishrani kada je u pitanju najčešći prilog jeste - ljubičasti hleb!

Znamo, zvuči čudno, ali svetski mediji bruje o pronalasku profesora Zoe Vejbijaoa (Zhou Weibiao) sa Univerziteta u Singapuru, prenosi Odditycentral.com.

Naime, on je želeo da pronađe način da promeni formulu hleba, ali da ipak zadrži njegov sjajan ukus i mekoću. rezultat njegovog istraživanja je ljubičasti hleb, za koji kaže da je ceo napravljen od potpuno prirodnih sastojaka.

Počeo je sa ekstrakovanjem antocijanina, prirodnog plavog pigmenta iz crnog pirinča, koji se može pronaći i u borovnicama i grožđu, izostavljajući njegova skrobna jedinjenja. Antocijanin je umešao u testo i dobio hleb mnogo bolji za ljudsko telo od belog!

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Kada se hleb ispeče na 200 stepeni, 80 odsto antioksidanata antocijanina ostaje sačuvano. Ovo jedinjenje reaguje i sa enzimima skorba iz brašna, zbog čega se ljubičasti hleb vari 20 odsto lakše u odnosu na običan, što je novu namirnicu odmah lansiralo na listu superhrane. Još jedan od razloga da se ljubičasti hleb nađe na toj listi jeste i to što je u suštini najveći problem hleba to što se previše brzo vari, što omogućava šećeru da direktno odlazi u krvotok.

"Ukoliko želite da uživate u teksturi hleba i usporite varenje, ovo je verovatno najbolji način", objasnio je Vejbijao i dodao da putem ljubičastog hleba unosite istu količinu skroba i pšeničnog brašna, pa nutritivna vrednost ostaje ista.

"Ključna ideja jeste da usporite oslobađanje energije, da biste kalorije mogli da trošite tokom dužeg vremenskog perioda", istakao je on.

Takođe, za antocijanine se veruje da pozitivno utiču na gojaznost pomažu u prevenciji kardiovaskularnih i neuroloških bolesti, pa čak i raka.

Ljubičasti hleb još uvek nije dostupan u široj prodaji, ali Vejbijao uveliko radi na saradnji sa prestižnim proizvođačima hrane, kako bi se što pre našao u supermarketima.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...