GRIZETE ZANOKTICE? Evo kako da stanete na put ovoj lošoj navici
Foto: Profimedia

Opasnost od infekcije

GRIZETE ZANOKTICE? Evo kako da stanete na put ovoj lošoj navici

Žena -

Zanoktice muče i muškarce i žene, bez obzira na njihove godine i zanimanje. Ipak, kod osoba koje više vremena provode s rukama u vodi ili na hladnom, kao i ostatak ruku, i zanoktice postaju gadan problem.

Zanoktica je upalni proces na korenu nokta. Nastaju zato što nokat raste mnogo brže nego kožica oko nokta zbog čega dolazi do razvlačenja i pucanja. One takođe nastaju i kod osoba s genetskom predispozicijom.

"Otkidanje i griženje noktiju može dovesti do infekcije ili iritacije, a cepanjem i čupanjem zanoktica potenciramo njihovo stvaranje", navodi Ivana Buterin, profesionalni pedikir.

Posebno napominje kako se zanoktice pojavljuju i kod osoba sa slabim imunitetom, kod kojih uvek dolazi do upale, ali i gnojenja zanoktice. Kod ovakvih je osoba, najvažnije najpre krenuti s jačanjem imuniteta, a sledeći korak vredi za sve koji vole da grickaju nokte i zanoktice – prestanite što pre to da radite.

"To je vrlo loša navika kojom samo pogoršavamo stanje. Postoji velika opasnost od ulaska bakterija, i nastanka infekcija i iritacija", ističe Buterin.

Osim toga, navodi kako, ako samostalno ne možete da održavate nokte i kožu oko zanoktica urednim, redovni odlasci na manikir će pomoći da održite nokte urednima, a zanoktice pod kontrolom.

"Postoje različite tečnosti i ulja koja pomažu da se zanoktice primire, ali ne garantuju njihovo potpuno uklanjanje. Nažalost, ne postoji trajno rešenje kako bi one prestale da nastaju. Svakako moramo da jačamo imunitet, a kupka od maslinovog ulja može biti prirodna pomoć", naglasila je.

Šta uraditi kako biste prestali da grizete zanoktice?

Shvatite da je ovo vrlo loša navika zbog koje vaše ruke izgledaju neprivlačno. Nemojte čupkati zanoktice. Umesto toga, pronađite nešto drugo što biste mogli da držite u rukama ili da nosite odeću s džepovima kako biste mogli da sklonite ruke.

Mažite ruke više puta dnevno kako biste omekšali kožu ruku.

Pre spavanja, namažite ruke kremom za ruke ili losionom i zamotajte prste u tanku pamučnu tkaninu.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(Ordinacija.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track