AKCIJA U TREĆEM DOBU: Dobar seks skida godine s lica
Foto: Shutterstock

Bez obzira na godine, ne zaboravite da uživate

AKCIJA U TREĆEM DOBU: Dobar seks skida godine s lica

Žena -

Tako je Ako je čovek zdrav i vitalan, njegova seksualna funkcija se ne gasi. A istraživanje kaže da oni koji suaktivni u krevetu izgledaju i do sedam godina mlađe

Seksualnost ne podrazumeva samo to koliko se često i na koji način praktikuje već i to kako o njemu mislimo.Ako je neko dok je bio mlad u „onim stvarima“ bio poprilično aktivan, to će sasvim sigurno biti i u kasnijem životnom dobu, kažu seksolozi i dodaju da zdravstveno stanje ipak može da izmeni ovu aktivnost.Parovi iznad 65 godina kažu da sada više uživaju u seksu nego kada su bili mlađi jer je iza njih bogato iskustvo, a i imaju više vremena da se posvete partneru.Aktivni su zdravijiDobro zdravlje dokazano doprinosi boljem seksu. S druge strane, i dobar seks doprinosi dobrom zdravlju jer se tokom polnog odnosa sagorevaju masti i dolazi do stimulacije imunog sistema. Seks podstiče mozak da luči hormon endorfin, koji, pored osećaja zadovoljstva, dovodi i do oslobađanja od bolova.Ova aktivnost je veliki doprinos kako fizičkom tako i psihičkom zdravlju jer ublažava dejstvo stresa i čini da se osećate dobro. Zapamtite, što ste aktivniji, to je i želja da nastavite s tim veća. Ako održavate aktivnost, fizičke promene, koje su s godinama neizbežne, biće manje izražene, a time će i vaša seksualnost biti duže očuvana.Bezbednost uvek važnaNe bojte se napora koji seks iziskuje jer je on ravan utrošku energije koji vam je potreban da se popnete, recimo, na drugi sprat. Ako imate neki zdravstveni problem, bez ustezanja se konsultujte sa lekarom. Ipak, vodite računa jer za polno prenosive bolesti ne postoji starosna barijera!Prevaziđite zabludeRazgovarajte o promenama koje primećujete, koristite lubrikantna (podmazujuća sredstva) ukoliko postoji iritacija izazvana suvoćom. To što imate dosta godina ne znači da za vas nije primereno nešto što odgovara mlađim osobama. To su zablude koje morate da prevaziđete.Jedite zdravo i krećite seOdržavanje fizičke kondicije i odgovarajuća ishrana mogu i te kako da unaprede vaš seksualni život. Unošenje svežeg voća i povrća, ispijanje dosta vode u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću garantuju dobro zdravlje, a samim tim i bolju kondiciju.I za kraj, ono što je najvažnije, budite realni u svojim očekivanjima i pokažite više strpljenja i saosećajnosti za partnera. Videćete da će to višestruko da vam se vrati.

Šta žene želeImam 66 godina i zdravstveni problem - dijabetes. Na insulinu sam već 20 godina, a s takvom bolešću ide i erektilna disfukncija. S obzirom na to da ne mogu da uživam u klasičnom seksu, pokušao sam drugačije: uz nežno maženje, pomagala i oralno zadovoljavanje. I došao sam do toga da je ženama tako lepše. Lakše ih je zadovoljiti na takav način, pa mi klasični seks i ne nedostaje. Uživam što mogu da usrećim ženu i u tome uvek uspevam. A žene to vole!

U šezdesetim bolje nego u tridesetimBila sam mlada kada sam ostala udovica. Posvetila sam se vaspitanju i školovanju ćerke, radu i druženju s ljudima koji mi prijaju. Međutim, kad sam otišla u penziju, polako sam upadala u depresiju. Bio mi je potreban neko kome bih poklonila ljubav. Prijatelj s kojim sam se često sretala u to vreme se razveo, pa smo se dogovorili da popijemo kafu. Završili smo u krevetu i to je bio moj najbolji seks u životu! Danas, posle devet godina zajedničkog života, uživamo u svakom trenutku, a ljubavni život nam je sjajan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track