Hrana bogata belančevinama: Jogurt i mleko za bolje pamćenje
Foto: Profimedia

Mlečni proizvodi za zdravlje

Hrana bogata belančevinama: Jogurt i mleko za bolje pamćenje

Žena -

Oko 15-20 odsto našeg tela čine proteini, a jedina supstanca koja je zastupljenija u našem telu je voda

Veoma važno mesto u našem životu i ishrani zauzimaju proteini (belančevine), koji pored energetske imaju i druge važne uloge.Proteini predstavljaju osnovnu građu svake naše ćelije, obnavljaju i grade mišiće, ligamente, tetive, stvaraju hormone, enzime i antitela, a ujedno su i izvor energije pri velikim naporima. Reč „protein“ nastala je od grčke reči „proteios“, što znači primarni. Oko 15-20 odsto našeg tela čine proteini, a jedina supstanca koja je zastupljenija u našem telu je voda. Prema poreklu, proteini mogu biti biljnog i životinjskog porekla. Znamo da su proizvodi životinjskog porekla znatno bogatiji proteinima od onih koje dobijamo iz biljaka, međutim često nepravedno ove proteine vezujemo uglavnom samo za meso zapostavljajući mlečne proizvode. Pored svoje prirodne obogaćenosti proteinima, postoje mlečni proizvodi s dodatkom proteina koji apsolutno zadovoljavaju potreban dnevni unos.Po biološkoj vrednosti, belančevine mleka su odmah iza onih koje se nalaze u jajetu. Nedostatak kvalitetnih proteina nepovoljno se odražava na fizički i umni razvoj dece i omladine. Zbog toga se preporučuje da deca svakodnevno piju oko pola litra mleka ili jogurta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track