IZ MINUTA U MINUT: Evo kako izgleda prvi sat bebinog života
Foto: Profimedija

Naša zlata

IZ MINUTA U MINUT: Evo kako izgleda prvi sat bebinog života

Žena -

Naučnici su pažljivo promatrali bebe i uočili kroz kakve sve promene prolaze na samom početku svog života.

Švedski naučnici pažljivo su prosmatrali 28 beba ne bi li uočili kroz kakve sve promene prolaze na samom početku svog života. Ovo istraživanje pokazalo je kako se novorođenčad ponaša instinktivno, kada su prepušteni prvim slobodnim pokretima svog tela i prvom kontaktu s majkom.

Rođenje: Beba plače glasno, budeći na taj način svoja pluća.2. minuta: Beba se primiruje, odmara – ukoliko je moguće na majčinim grudima.2,5. minuta: Bebe otvaraju oči prvi put i postepeno počinju da miču glavu i usne.8. minuta: Bebe postaju aktivnije – drže oči otvorene dugo. Posmatraju majčine oči i grudi, pokazuju da su gladni plačem i usmeravaju šake prema usnama.18. minuta: Dete se ponovo odmara posle ovih pokreta.36. minuta: Bebe počinju da koriste čulo mirisa, još se zanimaju za majčine grudi.62. minuta: Vreme je za prvo dojenje! Bebe piju kolostrum – prvo majčino mleko, koje sadrži brojne hranjive tvari i molekule koje jačaju imunitet. Ovo rano sisanje stimuliše proizvodnju mleka i pomaže maternici da se što pre vrati u prijašnje stanje.70. minuta: Bebe tonu u san na zaslužen odmor.

Ovo istraživanje izvršeno je na malom uzorku dece, i to u Švedskoj, gde bebe po rođenju imaju priliku da se odmoraju na majčinim grudima i uživaju u njenom prvom mleku, a to nije privilegija novorođenčadi u celom svetu. Ipak, ovi rezultati smatraju se pouzdanim pokazateljem instinktivnog ponašanja najmlađih. Autori istraživanja ističu da vreme varira od bebe do bebe, a navedene minute istaknute su kao prosečne vrednosti.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track