ZASTRAŠUJUĆE I SUROVE KAZNE ZA NEPOSLUŠNE PROSTITUTKE: Gasim im pikavce po glavi, guram flaše u...
Foto: Profimedia

Nemilosrdni

ZASTRAŠUJUĆE I SUROVE KAZNE ZA NEPOSLUŠNE PROSTITUTKE: Gasim im pikavce po glavi, guram flaše u...

Žena -

Šefovi lanaca prostitucije nemaju milosti prema neposlušnima - kazne za njih su brutalne i mnoge se zbog toga prostitucijom bave dugi niz godina.

Početkom 90-ih nadležne institucije u Rusiji bespomoćno su sabirale crne statističke brojke o drastičnom porastu nasilja, prostitucije i zavisnosti o drogama među mladom moskovskom populacijom.

A brojke u glavnom gradu Ruske Federacije u to su vreme izgledale ovako: u prvoj polovini 1993. maloletne ili jedva punoletne osobe bile su odgovorne za 13 odosto provala, pljački ili nasilništva.

U samo godinu dana broj zavisnika o drogama među moskovskim školarcima porastao je 15 odsto, a u tom gradu bilo je oko 1.000 devojaka mlađih od 18 godina koje su se bavile prostitucijom. To je postalo najpopularnije i najunosnije zanimanje moskovskih srednjoškolki.

Na pitanje kako regrutuju nove prostitutke i kako kažnjavaju one koje žele da pobegnu, mlada madam Maja iz Moskve hladnokrvno je odgovorila: "Obriju ima glavu i zatim im gasimo na glavi pikavce. Imamo i grublju metodu. Uguramo im čašu za vino, znate već gde, i onda je razbijemo. Pa mi im dobro plaćamo za taj posao, a osim toga, kupujemo im i finu odeću".

Baš nekako u to vreme u svim većim gradovima u Rusiji počele su da se formiraju ulične bande tinejdžera čiji je broj do 1993. narastao na čak 20.000. Naravno, najviše ih je bilo u višemilionskoj ruskoj prestonici, a ni u poslednjih 20 godina situacija se nije mnogo promenila.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Sve je počelo do perestrojke - novom ekonomskom politikom koju je 1987. uveo tadašnji predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov. Zatvoreno tržište dirigovano socijalističkom državnom ekonomijom preko noći je otvorio Zapadu i stranim ulagačima, a to je tri godine posle dovelo do ekonomske krize i raspada Sovjetskog Saveza.Naglo raslojavanje na malobrojne bogataše s jedne i brigade siromašnih i nezaposlenih sa druge strane, u kombinaciji s trgovinama prepunim zapadnjačke robe široke potrošnje o kojoj su dotad samo sanjati, stvorilo je novi sistem vrednosti koji se temeljio na imovinskom statusu.

To je najviše deprimiralo tinejdžere koji su, ako im već roditelji nisu mogli da priušte, pribegli kriminalu ne bi li se domogli statusnih simbola - novih američkih patika, farmerki... A da bi to dobili, bili su spremni i da ubiju, a mnoge devojke su završile u bordelima.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

expresshr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track