9 ZLATNIH PRAVILA ZA KUVANJE TESTENINE: Uz ove savete će vaš obrok biti još ukusniji
Foto: Profimedia

Nije komplikovano

9 ZLATNIH PRAVILA ZA KUVANJE TESTENINE: Uz ove savete će vaš obrok biti još ukusniji

Žena -

Priprema testenine nije komplikovana, ali uz nekoliko saveta biće ukusnija!

Neki će samo odmahnuti rukom i reći da je sve to stara stvar, ali oni koji tek sramežljivo tapkaju po kuhinjskim ormarićima i prave svoje prve samostalne prehrambene korake sigurno će pronaći nešto za sebe.

Testenina je uvek jednostavno rešenje za brze ručkove i večere. Ako joj dodate neki kompleksniji sos, može biti i vrhunsko predjelo, čak i za svečanije obroke. Ali i najbolji umak na svetu pada u vodu ako ga pomešate s loše skuvanom testeninom.

A kako biste to izbegli, dovoljno je slediti nekoliko saveta.Vrsta testenine.

Nije baš sva testenina jednaka, isprobajte nekoliko testeninu nekoliko prizvođača i pronađite onu koja vam najviše odgovara.

Veliki lonac.

Zaista. Testenina je razigrana – treba joj mesta za slobodno kretanje. Jedna od najvećih grešaka koje možete napraviti jeste da stavite testeninu u premalen lonac. Za pola kilograma testenine najbolje je uzeti lonac od minimalno osam litara. Poklopac vam neće trebati. Testenina se kuha otklopljena.

Voda.

Sa svih vas strana bombarduju o važnosti vode – pijte puno vode, voda ovo, voda ono. E, pa niste se ni u slučaju testenine izvukli. Testenina se mora kuvati u obilnoj količini vode kako se ne bi zalepila. Za pola kilograma testenine treba vam otprilike 7 l vode. Čini vam se da smo preterali? Pitajte Italijane.

So.

U svu tu silnu vodu treba dodati i dosta soli. Testenina je sama po sebi neslana, a najbolji način da je ravnomerno posolite jeste da so dodate u vodu. Na spomenutih 7 l vode dodaje se jedna kašičica morske soli.

Kipuća voda.

Pre no što dodate testeninu u vodu, morate je pustiti da provre i to zaista jako. Mehurići ne smu da se slegnu ako vodu promešate. Nakon što dodate testeninu, promešajte je kako se ne bi zalepila i pojačajte vatru tako da voda što pre opet provre.

Mešanje.

Povremeno promešajte testeninu. Tri do četiri puta u 10-ak min biće sasvim dovoljno.

Ulje

Zaista je nepotrebno. Ako se budete pridržavali gore navedenih uputstava, testenina se neće lepiti, a dodatak ulja samo će je učiniti masnijom pa se sos posle neće dobro uhvatiti za testenine.

Raskuvavanje .

Još nešto na šta bi trebalo paziti. Pridržavajte se uputstava na pakiranju i pazite da testeninu ne kuvate predugo. Verujemo da to već znate, ali testenina trebalo da bude al dente, a najlakše ćete znati da li je gotova ako je probate.

Ispiranje.

Testeninu nije potrebno ispirati. Voda u kojoj se testenina kuvala sadržava škrob i doprinosi ukusu. Testeninu samo procedite i pomešajte s sosom.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track