MAME, OBRATITE PAŽNJU: Dojite svoje bebe jer to čuva i vas i njih, evo kako
Foto: Profimedia

Savet

MAME, OBRATITE PAŽNJU: Dojite svoje bebe jer to čuva i vas i njih, evo kako

Žena -

Majčino mleko sadrži pojedine elemente šećera koji eliminišu skup hemolitičkog streptokoka grupe B, čime štiti decu od smrtonosnog meningitisa, trovanja krvi i upale pluća, koji se mogu s majke preneti na novorođenče, zaključili su istraživači.

Voditelj istraživanja, dr. Nikola Andreas, kaže kako se pokazalo da šećeri iz majčina mleka mogu zaštititi novorođenče od infekcije, a mnoga ranija istraživanja pokazuju kako različiti elementi šećera u majčinu mleku utiču na razvoj "prijateljskih bakterija" u crevima i tako pomažu razvoju stabilne i zdrave probave kod deteta. Takođe, dojenje smanjuje rizik bebe da kasnije razvije astmu ili alergiju, a deca koja su dojena do 6. meseca ređe razvijaju infekciju uha, respiratorne bolesti i proljeve.

U preporukama za dojenje Svetske zdravstvene organizacije ističe se, među ostalim, da su deca koja su sisala imala manju sklonost za gojaznost, ređe obolevaju od hroničnih bolesti, imaju viši stepen inteligencije te ređe imaju karijes. Dojenje utiče i na psihološki razvoj deteta: pomaže razvoju osećaja sigurnosti, bliskosti i poverenja u majku, što je osnova za zdrave odnose s drugim ljudima.

Stručnjaci su pratili 1500 dece u periodu između 7 i 11 godina i pokazalo se da su oni koji su bili dojeni samo do prvog meseca imali dvaput veće šanse za problematično ponašanje u odnosu na decu koja su dojena do 6 meseci.

Važno je istaknuti i prednosti dojenja za majku.

Dojenje štiti od raka maternice i jajnika kao i raka dojke, a pomaže i bržem skidanju kilograma nakon porođaja. Osim toga, žena tokom dojenja luči hormon oksitocin, koji umiruje bebu te značajno smanjuje postporođajnu depresiju i anksioznost majke.

Uz to, žene koje su odlučile da ne doje, ili su s dojenjem prekinule pre prvog meseca nakon porođaja, imaju četiri puta veći rizik od pojave osteoporoze u odnosu na žene koje doje barem do bebina šestog meseca.

Dojenje čuva kosti

Doilje imaju manji rizik od lomova kostiju kukova u menopauzi. Dojenje odlaže povratak menstrualnog ciklusa i omogućava telu majke da poveća svoje rezerve gvožđa, kao i da izbegne anemiju.

Troše se kalorije

Majke dojenjem tokom jednog dana potroše količinu energije koja bi im bila potrebna za šetnju od 11 kilometara.

Grip nije prepreka

Mlekom ne možete preneti virus gripa ili prehlade, niti je ono zbog bolesti lošije. Štaviše, mlekom ćete bebi preneti antititela koja mogu pomoći da se ne zarazi od vas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja