U NAMA SE BUDE TEŠKE EMOCIJE: Otkriveno zašto smo tužni i bezvoljni kada pada kiša!
Foto: Profimedia

STIGLA JESEN

U NAMA SE BUDE TEŠKE EMOCIJE: Otkriveno zašto smo tužni i bezvoljni kada pada kiša!

Žena -

Da li se ikada zapitali zašto se osećate tako umorno, pospano, depresivno ili melanholično kada pada kiša, ili kada je dan jednostavno siv i tmuran?

Čak i ako ne osećate neku od ovih "težih" emocija, u ovakvim danima vam se barem ponekad dogodi da vam bude malo dosadno, odnosno da poželite da samo lenčarite.

Ako kišni dani i sivi oblaci utiču na vaše raspoloženje - sasvim je sigurno da niste jedini na svetu. Loše raspoloženje izazvano lošim vremenom je toliko uobičajeno da čak postoji i medicinski naziv za njega, poznat kao Sezonska depresija.

Prema nekim studijama, za loše raspoloženje u toku kišnih dana odgovorna su dva hormona: serotonin i melatonin.Serotonin je hemijsko jedinjenje koji nam pruža opšti osećaj blagostanja, energije i dobrog raspoloženja. Kada je nivo serotonina nizak, veće su šanse da ćemo se osećati pospanim, umornim i uopšte loše raspoloženim.Melatonin je, s druge strane, hemijski spoj koji nam pruža osećaj pospanosti. Kada naše oči detektuju mrak, one šalju signal do mozga, koji zatim otpušta hormone melatonina koji inače služi u telu i za uspostavljanje ciklusa spavanja.Važno je napomenuti da se veza između ovih hormona i lošeg raspoloženja tokom "sivih i tmurnih" dana još uvek proučava, iako se generalno veruje da su dokazi poprilično očigledni. Poznato nam je da mozak otpušta serotonin, koji nam podiže nivo raspoloženja, kada oči detektuju svetlost, a melatonin, koji nas uspava, kada detektuje mrak.

Kada je nebo vedro, spavamo duže i bolje

Iako nam se može učiniti da spavamo bolje i duže kada je kišovito ili tmurno vreme, naučnici tvrde da ipak bolje spavamo kada je nebo vedro.Istraživači sa Univerziteta u Ročesteru u Njujorku sproveli su studiju koja je uključila 43 učesnika koji su vodili "dnevnike spavanja" 105 dana. Istraživači su zatim uporedili rezultate dnevnika spavanja s bazom podataka o vremenskim prilikama i otkrili da su učesnici spavali mnogo bolje i duže kada je napolju bilo vedro nebo.

(pixelizam.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track