NARKOMANKA IZ ZAGREBA: Rodila sam drogirano dete...
Foto: Profimedia

Majka zavisnica

NARKOMANKA IZ ZAGREBA: Rodila sam drogirano dete...

Žena -

Ovo su neke od ispovesti majki narkomanki, koje su za vreme trudnoće uzimale razne droge i opijate.

U Hitnu pomoć u Zagrebu u nedelju roditelji su doveli devojčicu staru četiri godine, jer se "čudno" ponašala.

Nakon pregleda ustanovljeno je da im se ćerka otrovala kokainom, a za roditelje je ustanovljeno da već ranije registrovani konzumenti kokaina.

Hoće li ovo ostaviti posledice na devojčicu u bolnici još ne znaju, ali roditelji zavisnici česti su "gosti" medicinskih ustanova.

Nije bio kao ostale bebe u rodilištu. Pre 13 meseci život mu je počeo apstinencijskom krizom. Njegova majka se drogirala u trenutku začeća.

Iako je bio velik i zdrav, punih mesec dana lečili su ga zbog krize. Bio je razdražljiv, neprestano je plakao, imao grčeve. Kriza je prošla, maleno telo je izdržalo, a dečak je danas živahan i potpuno zdrav.

Foto Thinkstock
Foto Thinkstock

Dok veselim koracima grabi preko dnevnog boravka do naručja svoje majke, niko ne bi rekao da je bio jedna od beba koje su prošle apstinencijsku krizu.

Mia (32), majka malog dečaka, počela je da se drogira u 27. godini, a od početka trudnoće je na Subutexu, zamenskoj terapiji za heroin od koga je bila zavisna tri godine. Budući da taj lek nema tako snažne nuspojave, Mia sinčića i doji.

Planira da se skine i sa Subutexa, ali to joj nije jedini problem. Zaražena je virusom hepatitisa C, a čeka je i dvogodišnja zatvorska kazna.

"Dilovala sam. Policija mi je u kući našla spid i travu. Već sam provela dva meseca u istražnom zatvoru, ali sam kaznu koju je trebalo da počnem da služim 28. jun uspela da pomerim. Ne želim da se odvajam od sina. Ako već moram da budem kažnjena, neka to bude u kućnom pritvoru, kad konačno zaživi projekat s narukvicama za kažnjenike", priča Mia, šminkerka koja je šminkala manekenke za modne događaje i ljude s estrade za snimanje spotova.

Smeje se na pitanje da li ima droge među poznatima. "Ako je negde ima, ima ih među njima", kaže Mia.

Počela je da diluje jer joj je dnevno trebalo mnogo novca za spid i heroin, a novac joj je trebao još i za izlaske vikendom. Biznis je, kaže, donosio dobar novac, ali da joj je tada bila ova pamet, to sigurno ne bi radila.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Trudnoća i dva meseca istražnog zatvora potpuno su je osvestili. Kako je otac deteta takođe bivši zavisnik, sada na terapiji Suboxonom, Mia je tokom trudnoće imala hiljadupitanja i strahova. Hoće li dete biti zdravo? Hoće li uopće imati ruke i noge? Hoće li...?

Srećom, maleni je rođen s četiri kilograma i nema nikakvih posledica po njegovo zdravlje. Prohodao je već sa 11 meseci i nikad u ovih godinu dana nije bio bolestan. Njegova majka je odlučna u nameri da više nikada ne uzme drogu, a želja joj je i da se skine sa Subutexa.

Trenutno, kaže, to nije moguće jer mora da bude na terapiji kako bi joj HZZO odobrio interferon kojim pod kontrolom drži simptome zaraze hepatitisom C.

"Neka drugi uče iz mog primera i neka ne naprave iste greške. Niko ne zna koliko je važno edukovati roditelje. Evo, moja mama ni danas ne zna kako izgleda koja droga, a nikada do kraja nije ni prihvatila činjenicu da sam bila zavisnica. Ja već sada sa svojom nećakom razgovaram o svemu, a i sa sinom ću kad dođe vreme za to", kaže Mia, koja svome sinu neće sakriti istinu o zavisničkom životu...

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track