VOLITE LI HUMUS? Otkrivamo vam sve razloge zbog čega ODMAH MORATE da počnete da ga jedete!
Foto: Profimedia

Saveti

VOLITE LI HUMUS? Otkrivamo vam sve razloge zbog čega ODMAH MORATE da počnete da ga jedete!

Žena -

Humus je popularno jelo koje potiče sa Bliskog istoka. To je namaz, umak ili pasta napravljena od leblebije i tahinija i obično se jede uz pita hleb, tortilje i slično, najčešće za doručak.

Njegova tekstura je slična puteru od kikirikija, a osim što je ukusan veoma je i zdrav. Evo u kojim situacijama humus može biti spas za vaše zdravlje:Borac protiv anemije

Meso je najbolji izvor gvožđa, ali ga ima i u drugim namirnicama, pa tako i u leblebijama. Nutricionisti smatraju da je jedna kašika leblebija dovoljna kako bi se u organizam unelo 25 % od potrebnog dnevnog unosa gvožđa.

Smanjuje rizik od trombova

U leblebijama postoje vitamin E i vitamin K, koji su snažni borci protiv zgrušavanja krvi i stvaranja ugrušaka.

Reguliše šećer u krvi

Leblebije se takođe preporučuju i dijabetičarima, jer sporo otpušta šećer s obzirom na to da spada u složene ugljene hidrate. Takođe ima i dosta biljnog proteina koji pomaže u regulisanju šećera.

Smanjuje loš holesterol

Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija humusa može uticati na smanjenje takozvanog lošeg holesterola, jer su leblebije prepune izoflavona, značajnog antioksidansa.

Suborac u gubljenju kilograma

Ako se ne preteruje s ovim namazom, humus može biti odličan suborac pri gubljenju kilograma, jer su leblebije prepune vlakana koja će vas duže držati sitima, ali i pomoći pri održavanju probavnog sastava.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

(hronokuhinja.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track