NAPRAVITE BEZGLUTENSKU POGAČU: Hleb bez glutena na vašem intolerantnom meniju
Foto: Shutterstock

Recept

NAPRAVITE BEZGLUTENSKU POGAČU: Hleb bez glutena na vašem intolerantnom meniju

Žena -

U Srbiji od celijakije ili hronične gastroenterološke bolesti intolerancije na gluten boluje oko 100.000 ljudi. Ali pretpostavlja se da je broj mnogo veći od toga, jer nekima nije još postavljena dijagnoza

S obzirom na to da bolesnici ne smeju jesti pšenicu, raž i zob od čega se pravi većina industrijskog hleba, donosimo vam ukusnu alternativu – bezglutensku pogaču.

Sastojci:230 grama mešanog brašna od pirinča i kukuruza, 2 dcl jogurta bez laktoze, 1 dcl maslinovog ulja, 1 prašak za pecivo, semenke lana, suncokreta, susama i crnog kima, 1 jaje, so po želji.

Priprema:

1. Od brašna, jogurta, praška za pecivo, soli i jajeta napravite testo koji izgledom podseća na nešto deblju pizzu. Pustite ga da malo odstoji.

2. Posudu namastite maslinovim uljem pa u nju prebacite testo. Preko vrha posipajte semenke lana, susama, suncokreta i crnog kima.

3. Pogaču stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni oko 15 minuta. Poslužite toplu. Prijatno!Najčešći simptomi intolerancije na gluten

Nadutost, bolovi u trbušnoj duplji, umor, iscrpljenost, neuromuskulatorni poremećaj, pa čak i psihički poremećaji. Kod dece su oni najvidljiviji, a manifestuju se i kroz povraćanje i retku stolicu, gubitak na težini i slabost.

Gde se sve skriva gluten?

Gluten je sastavni deo čak 70% svih industrijskih proizvedenih namirnica, a može se skrivati i u hrani koja ne sadrži gluten, ali je kontaminirana u toku proizvodnje druge hrane u istoj fabrici. Glutena ima i u nekim lekovima, lepku na markama, ili čak ružu za usne.

(pasarella.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track