ČUDESAN PRAŠAK: Radi isto što i SODA BIKARBONA, ali je i zdravija i bolja
Foto: Profimedia

A svi ga imamo u kući

ČUDESAN PRAŠAK: Radi isto što i SODA BIKARBONA, ali je i zdravija i bolja

Žena -

Verovatno vam se desilo da pri pripremi jela recept zahteva prašak za pecivo, a vi imate samo sodu bikarbonu ili obrnuto.

U čemu se zaista razlikuju ove namirnice?

Iako veoma liče i koriste se za slične namene, soda bikarbona i prašak za pecivo se hemijski razlikuju. Soda bikarbona je baza, pa se tako često dodaje jelima koji imaju kisele sastojke poput limuna, sirćeta, jogurta ili mlaćenice. U kontaktu sa sodom, kiselina iz ovih namirnica deluje tako da se pokreće hemijski proces, stvaraju mehurići, a testo ili smesa narasta.

Prašak za pecivo je posebna mešavina sode bikarbone i suve kiseline, i dodaje se ponekad i gustin kako bi dva sastojka ostala razdvojena i suva. Većina praškova za pecivo ima dvostruko dejstvo, tako nekad počne da deluje čim se pokvasi, a ostatak dejstva se dešava dok se smesa zagreva.

Rok trajanja sode bikarbone zavisi od načina čuvanja. Međutim, prašak za pecivo se brže kvari, odnoso gubi svoja svojstva u roku od tri meseca do godinu dana.

Kako da koristite prašak za pecivo umesto sode bikarboneAko vam recept zahteva sodu bikarbonu, a vi imate samo prašak za pecivo, postoji rešenje. Potrebno je da dodate čak 2-3 puta više praška za pecivo za isti efekat. Ako, na primer, u receptu za burek piše da mlevenom mesu dodate posle prženja i malo sode bikarbone, bolje je da koristite prašak za pecivo, jer će meso ako koristite sodi bikarbonu pocrneti, ali neće promeniti boju ako koristite prašak za pecivo.

EPK/Stvar ukusa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track