OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Nećete verovati šta sve može ČUDOTVORNI limun!
Foto: Profimedia

Super voćka

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Nećete verovati šta sve može ČUDOTVORNI limun!

Žena -

Postoje mnoge zdravstvene koristi od limuna koje su poznate već vekovima. Dve najpoznatije su da limun ima jako antibakterijsko i antivirusno delovanje. Limun jača imunitet i može pomoći kod mršavljenja jer limunov sok podstiče varenje, a evo šta još može ova super voćka.

Limun sadrži mnoge supstance: limunsku kiselinu, kalcijum, magnezijum, vitamin C, bioflavonoide i pektine koji jačaju imunitet i bore se protiv infekcija.

To su dobro poznate činjenice o zdravstvenim koristima limuna. No, još mnoge tajne krije ovo malo žuto voće.

Akne

Limun sadrži limunsku kiselinu, koja može biti efikasna u lečenju akni. Vitamin C nalazi se u agrumima, a njegova alkalna priroda ubija neke vrste bakterija za koje je poznato da prouzrokuju akne. Sok od limuna s vodom trebalo bi da bude prva stvar ujutro.Primenite sveži sok od limuna na akne i ostavite ga preko noći. Operite lice vodom sledeće jutro. Postoji mogućnost da ćete osetiti neprijatan osećaj na koži, ali to će uskoro nestati.

Izmešajte jedan deo sveže istisnutog soka od limuna sa jednakim delom ružine vodice ili medom. Stavite mešavinu na zahvaćena područja najmanje pola sata. Operite posle sa vodom. Ovaj tretman treba ponoviti dva puta dnevno, idealno ujutro i uveče.

Anksioznost

Istraživanja su pokazala da matičnjak ima umirujuće delovanje i stoga može biti u mogućnosti da ukloni umor, iscrpljenost, vrtoglavica, teskobu, nervozu i napetosti. Takođe se veruje da udisanje limunovog ulja pomaže u povećanju koncentracije i budnosti. Ako ste osećate napeto, nekoliko kapi eteričnog ulja matičnjaka (Melissa officinalis) stavite na maramicu i udišite.

Ranice u ustima

Dokazana antibakterijska i antivirusna svojstva limuna mogu ubrzati proces ozdravljenja u slučaju ranica u ustima. Pomešajte sok od sveže istisnutog limuna u čašu mlake vode i isperite usta tri puta dnevno. Postoji mogućnost da ćete osetiti peckanje kada sok od limuna dolazi u dodir sa povređenim delom usta.

Groznica

Zimica i groznica mogu biti zbog raznih uzroka, a limun je uvek koristan lek. Sledeća metoda može olakšati simptome: dodajte sok od 1 limuna u šoljicu vruće vode sa medom i popijte odjednom, a zatim svaka 2 sata dok temperatura ne splasne.

Prehlada i grip

Kad ste prehlađeni, lekovitu moć limuna iskoristite kako biste dobili hitno potreban vitamina C u odbrambene ćelije.

Na prvi znak prehlade, curenja iz nosa ili upaljenog grla, pojačajte doze vitamina C tako da se virus eliminiše. Pijte sveže istisnuti sok od 1 limuna u čaši mlake vode svaka 2 sata.

Ako imate upalu grla, dodajte sok od 1 limuna i 1 kašičicu (5ml) morske soli u šolju (250ml) mlake vode. Grgljajte tri puta na dan da se smanji peckanje. Ako je angina u pitanju, ispirajte grlo svaka 2 sata barem 30 sekundi sa sveže isceđenim sok od 1 limuna. Nagnite glavu unazad kako bi omogućili antibakterijskim i antivirusnim svojstvima soka da teku u zadnji deo grla. Možete progutati sok kada ste završili grgljanje.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Žuljevi i kurje oči

Limunove kriške koje se primenjuju preko noći su dobar lek za kurje oči i žuljeve. stavite kriške limuna debele oko 5 mm i zamotajte zavojem. Mazanje zahvaćenog područja eteričnim uljem limuna takođe pomaže kod ubrzanja procesa ozdravljenja.

Ekcem

Ako patite od infekcije kože, limun možda može pružiti olakšanje. Dodajte 8 kapi eteričnog ulja limuna na 1 šoljicu (250ml) mlake vode i 1 kašiku (15ml) tečnog meda. Med, takođe, ima antiupalni učinak i jača lekovitu moć limuna.Natopite tkaninu u tečnost, iscedite višak i držite krpu na zahvaćenom području 15 minuta, 2-3 puta dnevno. Ne samo da će ovo olakšati infekcije, već će i sprečiti njihov povratak.

Borba s umorom

Svetski putnici i istraživači gledaju na limun kao na Božji dar. Istraživači takođe koriste limun za zaštitu od mnogih infekcija u tropima. Mala količina limunovog soka će ugasiti žeđ efikasnije nego mnogo veća količina vode. Eterično ulje limuna stimuliše aktivnosti mozga, stoga kada god se osećate umorno, teško vam je usredsrediti se ili koncentrisati, dodajte 4 kapi limunovog ulja u aromaterapijaku lampu. Možete i popiti čašu vode s limunom svakih nekoliko sati.

Osvežava dah

Limun može pomoći osvežiti dah nakon konzumiranja određenih začina, alkohola i cigareta. Da bi dah bio svežiji, temeljno isperite usta nekoliko puta dnevno sa svežim sokom limuna dodatog čaši mlake vode. Žvakanje limunovih kriški nakon svakog obroka takođe će pomoći.

Lečenje hipertenzije

Beli luk i luk su se pokazali delotvornim u borbi protiv hipertenzije, a dobro sarađuju is limunom. Dodajte 3 seckana češnja belog luka i 1 seckani luk u hladno obrano mleko ili sojino mleko. Prokuvajte i pustite da odstoji 5 minuta. Procedite i dodajte sok od 3 limuna i pijte tokom dana.

A ako patite od povišenog holesterola, ne zaboravite da pektin u limunu, zajedno sa ostalim hranljivim materijama može pomoći sniziti holesterol.

Odbijanje insekata

Dodajte 20 kapi limunovog ulja u 1 šoljicu (250ml) vode i raspršite u vazduh. Ili vatu namočenu u limunovo ulje držite u spavaćoj sobi. Ako sedite van u večernjim satima, izložene delove kože namažite mešavinom 10 kapi limunovog ulja i suncokretovog ulja.

Nesanica

Nekoliko studija je otkrilo da matičnjak u kombinaciji sa drugim biljem (kao što je odoljen, hmelj i kamilica) smiruje i pomaže smanjenju anksioznost.

Reuma

Sok od limuna ima snažan alkalni efekat u telu i stoga je prirodno sredstvo protiv viška kiseline, koja je delom odgovorna za reumu. Sok od jednog limuna dodajte u čašu mlake vode i pijte tri puta dnevno, a ako imate jaku bol dodajte sok od dva limuna i pijte tri puta na dan.

Masirajte bolna područja svakodnevno s nekoliko kapi limunovog ulja pomešanog sa jednom kašikom (15ml) ulja jojobe.Olakšajte probavu Dodajte sok od jednog limuna u čašu mlake vode nakon svakog obroka. Limunska kiselina će stimulisati proizvodnju želudačne kiseline i aktivnost trbušnih mišića.

Proširene vene

Limunovo ulje može pomoći u borbi protiv proširenih vena. Dve do tri kapi limunovog ulja dodajte u jojobino ulje, ulje avokada ili bademovo ulje i masirajte zahvaćena područja.

Za proširene vene, dodajte 6 kapi limunovog ulja, 50 ml ulja pšeničnih klica, i 2 kapi ulja čempresa i smreke. Koristite ovu smesu za svakodnevnu masažu nogu u smeru srca.

(centarzdravlja/stil.kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track