CELI ŽIVOT PIRINAČ STE KUVALI POGREŠNO: Ako nastavite, UGROŽAVATE život! Ovo je PRAVI način
Foto: Thinkstock

Savet naučnika

CELI ŽIVOT PIRINAČ STE KUVALI POGREŠNO: Ako nastavite, UGROŽAVATE život! Ovo je PRAVI način

Žena -

Naučnici tvrde da se zbog industrijskih toksina i pesticida u tlu u pirinču nalaze visoke količine arsena

Uvereni ste da ste pravi gurmani i da u pripremi jednostavnih kulinarskih recepata ne možete da pogrešite? Možda se i varate jer, naime, izgleda da većina nas pogrešno kuva - pirinač. Ne samo da je pogrešno kuvamo već načinom pripreme rizikujemo pojavu zdravstvenih problema poput bolesti srca, dijabetesa ili raka.

Naučnici tvrde da se zbog industrijskih toksina i pesticida u tlu u pirinču se nalaze visoke količine arsena. Zato poručuju da je jedini zdravi način za kuvanje pirinča taj da je ostavite da prokuva u mnogo vode ili da je ostavite da odstoji u vodi preko noći.

Kako da pravilno pripremite pirinač:

* Ostavite pirinač da odstoji vodi preko noćii* Ispirite je sve dok voda ne postane bistra* Ocedite pirinač* Pirinač stavite u posudu u kojoj se nalazi pet puta više vodeo* Stavite da prokuva i smanjite vatru te ostavite pirinač oko 15 minuta da se lagano kuva

Ako ostavite pirinač da odstoji preko noći, za čak 80 odsto smanjićete količinu štetnih sastojaka u ovoj namirnici.

Foto AP
Foto AP

Večernj.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track