Najnovije vesti

(FOTO) NOSITE ČVRSTO ZATEGNUT REP? Posle ovoga ćete ZABORAVITI na tu frizuru!
Foto: Shutterstock

Obratite pažnju

(FOTO) NOSITE ČVRSTO ZATEGNUT REP? Posle ovoga ćete ZABORAVITI na tu frizuru!

Žena

Ako ste ikad osećali bol u kosi dok ste imali čvrsto zategnut rep ili punđu, znate koliko to može biti iritantno. No ta bol se može pojaviti i nakon otpuštanja frizure. Taj osećaj zategnute kose i peckanja zapravo se javlja usled pritiska na živce.

"Folikuli su jedni od prvih receptora osećaja. Vaša kosa je dio živčanog sastava. Zato, kad je zategnete u čvrst rep vršite pritisak na završetke živaca na korenu folikula" ispričala je dr. Anđela Lemb, direktor Dermatološkog fakulteta "West Mount Sinai".

 

Džesika Vu, dermatolog iz Los Anđelesa pojasnila je da se kosa s vremenom navikne na određenu poziciju u kojoj kosa stoji.

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Živčani završetci se nakon nekog vremena naviknu biti u određenoj poziciji i ne odgovara im promena te pozicije, tako da kad skinete punđu ili rep, živčani završetci se ponovo stimuliraju i skalp postaje osetljiviji".

 

"No ako to radite često, posledice postoje i nisu lepe", dodaje dr. Lemb.

 

"Često zatezanje kose može uzrokovati alopeciju, gubitak kose, koja se pojavljuje kod 70% muškaraca i 30% žena. Konstantno nošenje podignutih frizura povećava rizik od opadanja kose zbog napetosti i stresa kojeg folikuli podnose prilikom promjene pozicije kose, a i neko vreme nakon."

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bonus video

 

FRIZURA ZA KOJOM JE SVET POLUDEO: Ćubica ne zahteva nikakav napor, a izgleda sjajno

 

(24sata.hr)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...