6 stvari koje treba da znate o Međunarodnom danu žena
Foto: Profimedia

OSMI MART

6 stvari koje treba da znate o Međunarodnom danu žena

Žena -

Kojih 13 moćnih žena iz istorije se našlo na današnjoj početnoj stranici Gugla? Kad je počeo da se obeležava Međunarodni dan žena i koji je slogan ovogodišnjeg 8. marta, otkriva National Geographic Srbija.

1. Prvobitno se zvao Međunarodni dan zaposlenih žena, a prva proslava ovog dana je bila 28. februara 1909. godine u Njujorku u znak sećanja na štrajk Međunarodne unije žena tekstilnih radnica 1908. godine, kada je 15.000 dama, uključujući mnoge imigrante, marširalo kroz grad zahtevajući socijalna i društvena prava.Podsetimo se samo da je prvi protest žena održan 8. marta 1857. godine u Njujorku, kad su žene zaposlene u tekstilnoj industriji protestvovale zbog loših uslova i niskih plata.

2. Prvi moderni Međunarodni dan žena je održan 8. marta 1914. godine. Ovaj dan je odabran, jer je bila nedelja, kad većina žena ne radi, pa su mogle da marširaju i učestvuju u drugim aktivnostima. Otada se uvek slavi 8. marta.

3. Ovaj dan je proglašen nacionalnim praznikom u Sovjetskom Savezu 1917. godine i pre svega su ga obeležavali socijalistički pokret i komunističke zemlje dok ga 1977. godine nisu usvojile Ujedinjenje nacije, koje od 1996. godine imaju slogan svakog 8. marta.Ove godine tema je „Budi odvažna za promenu“.

4. Prema podacima iz Ujedinjenih nacija, ovo je dan kad su ženama priznata dostignuća bez obzira na podele, bilo nacionalne, etničke, jezičke, kulturne, ekonomske ili političke. To je prilika da se osvrnemo na prethodne bitke i dostignuća i što je još najvažnije, traženje neiskorišćenih potencijala i mogućnosti koje čekaju buduće generacije žena.

5. Osmi mart je zvaničan praznik u nekoliko zemalja uključujući Avganistan, Kambodžu, Mongoliju, Vijetnam i Zambiju, a slavi se kao isključivo ženski praznik u Kini, Madagaskaru i Nepalu.

6. Gugl je današnju početnu stranicu, u znak Međunarodnog dana žena, posvetio ovim moćnim ženama:Ajda Vels, afroamerička novinarka i aktivista, koja je pisala o borbima za ženska prava, kao i borbi za ljudska prava uopšte; Luftija el Nadi, prva žena pilot u Egiptu; Frida Kalo, slikarka i aktivistkinja;Lina Bo Bardi, arhitekta iz Brazila, koja je svoj život posvetila promociji društvenih i kulturnih potencijala arhitekture i dizajna; Olga Skorohodova, sovjetska naučnica, nastavnica, teraupet i pisac. Jedno od polja istraživanja je komunikacija i stvaranje brojnih naučnih radova o razvoju edukacije kod gluve i slepe dece; Mirijam Makeba, južnoafrička pevačica i aktivista za ljudska prava; Sali Rajd, američka astronautkinja i fizičarka; Halet Čambel, turska arheološkinja, prva žena islamske veroispovesti koja se takmičila na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine kao mačevalac; Ejda King Lavlejs, britanska matematičarka i pisac, koja je postala tvorac prvog kompjuterskog programa, Rukmini Devi Arundale, indijska plesačica i koreografkinja, zaslužna za oživljavanje indijskog klasičnog plesa;Sesilija Grirson, argentinska doktorka, prva žena u Argentini koja je dobila diplomu iz medicine, a da je prethodno radila kao nastavnica, Li Tajang, prva advokatica iz Koreje, Suzan Lenglen, šampion u tenisu iz FrancuskeSA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC SRBIJA PREPORUČUJEMO JOŠ I:

Da li znate poreklo jedne od najpoznatijih melodija zvona za mobilni telefon?Efekat Dorijana Greja: Kako ime menja vaše lice?

Rešena dugogodišnja dilema: Zašto su pande crno-bele?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track