PENZIONISALA SAM SE SA 28 GODINA: Uštedela sam 2 miliona evra, a samo sam radila ove 4 stvari!
Foto: Profimedia

Jednostavno

PENZIONISALA SAM SE SA 28 GODINA: Uštedela sam 2 miliona evra, a samo sam radila ove 4 stvari!

Žena -

Kao i svaka druga 28-godišnja Njujorčanka, JP Livingston provodi svoje slobodno vreme istražujući grad i družeći se, međutim, za razliku od većine 28-godišnjaka ona je sada u penziji.

Nakon što je provela sedam godina u finansijskoj industriji, gradeći svoju karijeru do seniorske menadžment pozicije, Livingston je sebi napravila ušteđevinu od preko 2 miliona dolara – sa 40 odsto ulaganja i 60 odsto čiste štednje, čime je ispunila svoj san da ode u prevremenu penziju."Način na koji mislim o tome je: Ako ne morate da radite za novac, možete da uradite bilo šta. Ako želite da radite tradicionalan posao, možete, ali ne morate", rekla je ona.

Livingston je dobila šansu za unosan posao direktno sa koledža i zarađivala je 100.000 dolara godišnje. Međutim, ona je bila odlučna da ostvari svoj cilj finansijske nezavisnosti i izabrala je da živi skromno, štedeći 70 odsto od svoje plate. Čak i kada je njen prihod porastao tokom godina, ona je odbila da promeni način života. Pošto što finansijsku nezavisnost učinila svojom realnošću Livingston provodi dane radeći na svom ličnom finansijskom blogu “The money habit”, šetajući psa duž reke Hadson, godišnje sa svojim mužem trošeći 65.000 dolara.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kao drugi najskuplji grad na svetu, Njujork je poznat po svojim visokim cenama. Ovde su četiri najboljih saveta i trikova koji Livongston ima za sve one koji žele da štede u Velikoj jabuci.

1. Odredite koji su vaši najveći troškovi i drastično ih smanjite (kirija, prevoz i hrana su najskuplji u Njujorku i ona je odlučila da maksimalno smanji troškove za ove aspekte života).

2. Kupujte polovni nameštaj.

3. Iskoristite ponude, prednosti i različite mogućnosti velikog grada (u moru ponuđenih prodavnica, kafića, restorana treba pronaći one koji su najjeftiniji).

4. Razmislite o svakoj kupovini u pogledu troškova po satu (uvek razmišljajte koliko košta jedan vaš radni sat i izračunajte onda kada nešto kupujete koliko ste sati proveli da biste to zaradili).

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

(biznis insajder)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track