SARDINE, CRNA ČOKOLADA, BOROVNICE: Ovih 7 namirnica će vam PRODUŽITI život, a imate ih u kuhinji!
Foto: Profimedia

ZDRAVO

SARDINE, CRNA ČOKOLADA, BOROVNICE: Ovih 7 namirnica će vam PRODUŽITI život, a imate ih u kuhinji!

Žena -

Životni vek određen je genetikom i životnim stilom. Na genetiku se ne može uticati, ali na životni stil itekako može. Uvođenjem ovih 7 namirnica bitno ćete poboljšati zdravlje.

Ovih sedam namirnica pune su hranjivih materija, vitamina i minerala, nemaju puno kalorija, a daju nam jako puno energije.

Ako jedemo više njih, a manje prerađene hrane verovatnoća je veća da ćemo i živeti duže, piše Success.

1. RibaBogata proteinom, riba je i veliki izvor Omega-3 masnih kiselina neophodne su za razvoj mozga, a povećavaju dobar holesterol i smanjuju trigliceride i krvni pritisak. Sardine npr. sadrže čak 4 puta više vitamina B12 od divljeg lososa, pune su željeza, imaju više kalija od banana i skoro 3 puta više selena od pilećih prsa.

2. JogurtJogurt je pun kalcijuma, koji je neophodan za zdrave kosti. Kod kupovine obratite pažnju na sadržaj jogurta koliko sadrži vitamina D. Što više - to bolje. Vitamin D pomaže telu kod apsorpcije minerala. Jogurt se takođe preporučuje kod problema s probavom jer smiruje želučane sokove i pun je proteina. Za dodatni unos hranjivih materija, konzumirajte ga s voćem.

3. ČokoladaVerovali ili ne, čokolada je super anti-age hrana. Ali ne bilo koja čokolada, već tamna čokolada koja je puna flavonoidima (antioksidansima) koji mogu olakšati rad srca, pomažu održati krvne žile prohodnima i koji smanjuju rizik od visokog krvnog pritiska, dijabetesa, bolesti bubrega i demencije. Svi ovi benefiti dolaze direktno od kakao praha, pa je uvek bolje pojesti što tamniju čokoladu jer ima veću količinu kakaa.

4. Orašasti plodoviOrašasti plodovi su dobar izvor nezasićenih masti i u paru s grožđem su idealni međuobrok. Orasi, bademi i lešnici su izvrstan izvor vitamina, minerala i drugih fitokemikalija (bioloških spojeva biljaka koji u ljudskom organizmu imaju ulogu zaštite od različitih bolesti), uključujući i antioksidanse. Orašaste plodove je dobro jesti i na večeru uz čašu vina, čiji zajednički uticaj na organizam uključuje zaštitu od srčanih bolesti, dijabetesa i Alzheimerove bolesti.

5. Maslinovo uljeMaslinovo ulje je puno zdravih mononezasićenih masnih kiselina važnih u prevenciji srčanih bolesti i raka. Takođe se povezuje sa zdravljem mozga i prevencijom raka. Koliko god da je maslinovo ulje dobro i preporučuje se u prehrani, potrebno ga je ograničiti zbog velike kaloričnosti (2 supene kašike dnevno je dovoljno).

6. JajaJaja su bogat izvor proteina i usporavaju propadanje kostiju. Sadrže B vitamine (B2, B5, B12) koji dokazano smanjuju upalu mozga i usporavaju razvoj Alchajmerove bolesti. Žumance je puno hranjivih materija koje sprečavaju mišićnu degeneraciju.

7. BorovniceBorovnice su prepune antioksidansa koje čiste organizam, smanjuju količinu masnoći u krvi i na taj način smanjuju rizik od bolesti srca. Borovnice sadrže mangan, vitamine C i K, a bogate su kalcijumom, kalijem i fosforom. Dobro ih je kombiniovati s ostalim bobičastim voćem i povrćem, ali i s patlidžanom i batatom.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SMRŠAO BEZ DIJETE: Ovo je program za 45 kg manje za pet meseci!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track