NEDOSTATAK SNA LOŠE UTIČE NA ŽIVOT: Naparavite ČAJ od 2 prirodna sastojka i osetićete nalet ENERGIJE
Foto: Profimedia

Nalet energije

NEDOSTATAK SNA LOŠE UTIČE NA ŽIVOT: Naparavite ČAJ od 2 prirodna sastojka i osetićete nalet ENERGIJE

Žena -

Imate problem sa koncentracijom na poslu, ne možete normalno da obavljate svoje zadatke ili ste loše raspoloženi ꟷ vaš je problem neispavanost.

San je neophodna komponenta dobrog zdravlja, ali prema podacima Nacionalne fondacije za san (National Sleep Foundation) skoro polovina Amerikanaca ne odmara onoliko koliko bi trebalo.

Slična je situacija i sa drugim krajevima sveta. Manjak kvalitetnog sna (uobičajeno od 7 do 8 sati svake noći) dovodi do promena raspoloženja, manje produktivnosti, loše usredsređenosti, stresa, pa čak i povećanja telesne težine.

Iako mnogi ljudi uzimaju lekove za spavanje, važno je znati da to nije uvek najbolje rešenje. Lekovi za spavanje mogu izazvati zavisnost, a mogu imati i mnoge druge neželjene efekte. Neki od njih su glavobolja, gorušica, opstipacija, dijareja, vrtoglavica, pospanost tokom dana, problem sa pamćenjem, bol u stomaku i neobični snovi.

Ukoliko želite da spavate bez neželjenog dejstva, šta vam je činiti?

Popijte čašu čaja od banane i cimeta. Zvuči jednostavno, ali ima jako dejstvo, gotovo isto koliko i lek za spavanje. Za razliku od tableta, ovaj čaj nema nikakav neželjeni efekat i dobar je za vaše zdravlje.

Banane sadrže znatnu količinu kalijuma – najvažnijeg minerala za opuštanje mišića. Takođe pomažu u borbi protiv stresa i omogućavaju osećaj smirenosti. Kalijum poboljšava efikasnost sna, jer omogućava spavanje u kontinuitetu i sprečava buđenje u toku noći. Cimet ima ulogu u stabilizovanju nivoa šećera u krvi, a pošto nivo šećera u krvi direktno utiče na sposobnost tela da uspostavi ravnotežu u proizvodnji hormona, ovo s druge strane utiče i na san. Kada nivo šećera u krvi nije onakav kakav bi trebalo da bude, može doći do osećanja iscrpljenosti tokom dana.

Sve što vam treba da biste napravili čaj:

1 neoljuštena banana, trunka cimeta i mali lonac vode. Odsecite oba kraja banane, sačekajte da voda na šporetu provri i ubacite neoljuštenu bananu. Ostavite je da se kuva 10 minuta. Sipajte mešavinu u šolju, pospite malo cimeta i sve je spremno.

redinfoportal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track