IZBEGAVAJTE IH: Ovih 5 namirnica ubrzavaju STARENJE!
Foto: Shutterstock

PAZITE SE

IZBEGAVAJTE IH: Ovih 5 namirnica ubrzavaju STARENJE!

Žena -

U eri socijalnih mreža, u kojoj samo zahvaljujući izgledu preko noći možete postati Instagram zvezda, antitiejdžig preparati popularniji su nego ikada pre. I to ne čudi budući da su prvi znaci starenja tzv. fine linije i bore na koži i požuteli zubi - proces koji se dešava prirodno

A kao što postoji hrana koja može usporiti proces starenja, tako postoje namirnice koje ovaj proces mogu da ubrzaju.

E u te namirnice koje bi trebalo da izbegavate ako želite da produžite mladost ili mladolikost – svejedno – spadaju:

1. KafaKafa predstavlja veliki problem kada je reč o promeni boje zuba. I to zato što sadrži sastojak tanin, vrstu polifenola koji se rastvara u vodi. A oni su krivi za žutu nijansu zuba.Međutim, sa tim se možete izboriti tako što jedete hranu dok pijete kafu, zato što hrana proizvodi više pljuvačke koja onemogućava da kiselina iz kafe izazove veće žute fleke.

2. SlaninaPršuta, slanina i salama su sve suhomesnati proizvodi koje čuvaju soli, a one mogu izazvati dehidrataciju. E to nije dobro za vašu kožu jer ona gubi kolagen pa nije u stanju da se oporavi. Da biste to sprečili, morate da pijete dovoljno vode.

3. LimunadaBudući da je limun pun kiseline, ukoliko se zadrži dugo na zubima, može oštetiti gleđ. Limun takođe sadrži i visok prcenat šećera koji je loš i za zube i kožu. Umesto toga, pijte vodu obogaćenu limunom ili nekim drugim voćem.

foto shutterstock
foto shutterstock

4. JogurtKada kupite jogurt sa niskim procentom mlečnih masti, zapravo ste kupili jogurt sa dodatnim količinama šećera koji bi trebalo da naadomeste ukus. Previše šećera učiniće da vaša koža izgleda starije zato što on uništava kolagena vlakna pa koža nije u stanju da se regeneriše, pokazala je studija Mejo klinike iz 2010. godine.

5. Belo vinoAlkohol je jedan od glavnih krivaca kada je reč o obojenosti vaših zuba. Razlog toome je to što alkohol isušuje usta, smanjuje količinu pljuvačke i dovodi do karijesa i fleka.Svavako, bolje je da se držite crvenog jer je belo vino više kiselo i može izazvati više štete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja