(VIDEO) BOJA ŽUMANCETA JE VAŽNA! Evo kako da znate koje JAJE je snela ZDRAVA KOKOŠKA
Foto: Printscreen

Istaživanje

(VIDEO) BOJA ŽUMANCETA JE VAŽNA! Evo kako da znate koje JAJE je snela ZDRAVA KOKOŠKA

Žena -

Testo i kolači napravljeni od domaćih jaja imaju intenzivniju žutu boju od proizvoda za koje su korišćena jaja kupljena u prodavnici, to već svi vide i znaju.

Boja žumanceta i te kako nam govori o poreklu jaja i kokoške koja ga je snela. Domaća jaja i kupovna jaja sadrže otprilike podjednaku količinu hranjivih tvari, a oba se mogu koristiti za sve vrste kuvanja i pečenja.

Međutim, razlike se ipak mogu opaziti golim okom. Što je boja žumanceta intenzivnija, odnosno ima tamniju narandžastu boju, to su veće šanse da su ih snele kokoške kojima je dopušteno slobodno kretanje. Jaja iz prodavnica obično se dobijaju od kokoški koje žive u prepunim kavezima ili iz uzgoja koji uključuje nešto širi spektar kretanja za te životinje.

U domaćinstvima kokoške jedu više i imaju veću slobodu kretanja što utiče na izgled jaja.Ranija istraživanja sprovedena na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku pokazala su da su domaća jaja iz nešto teža od jaja iz prodoavnica, da imaju deblju ljusku, što smanjuje mogućnost od budu uništrna tokom transporta.

punkufer.dnevnik

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Evo koliko je vremena potrebno za savršeno kuvana jaja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track