Najnovije vesti

KOLIKO STE NJIH ISPROBALI? Ovo su 3 najpopularnije dijete, a otkrijte koja je prava za vas!
Foto: Profimedia

IZNENADIĆETE SE

KOLIKO STE NJIH ISPROBALI? Ovo su 3 najpopularnije dijete, a otkrijte koja je prava za vas!

Žena

Koliko ste dijeta dosad probali i čime ste se vodili u izboru najbolje dijete za vas?

MUČI VAS NADUTOST? Uradite ovo posle jela i rešićete se muke!

Svaka dijeta garantuje gubitak težine i poboljšanje opšteg stanja organizma, a nigde se ne naglašava da postoji i mogućnost povratka izgubljenih kilograma. U nastavku se upoznajte s obećanjima, prednostima i nedostacima 5 popularnih dijeta.

ATKINSOVA DIJETA

Dijeta koja je popularnost stekla 60-ti godina 20.veka kada su bolesno gojazne osobe lečene u bolnicama. Izvorna dijeta je bila ograničena u izboru namirnica i kasnije je prilagođena uključivanjem voća i povrća. Ova dijeta predlaže visoku konzumaciju belančevina i masti i niski unos ugljenih hidrata.

Obećanje: Nagli gubitak kilograma već u samom početku provođenja dijete.

Prednosti: kratkoročna istraživanja su pokazala određeni gubitak telesne masti, privremeno poboljšanjekoličine masti i stabilnost količine glukoze u krvi, motivacija radi brzog početnog gubitka kilograma.

Nedostaci: Teško se sprovodi tokom dužeg razdoblja, ograničen unos ugljenih hidrata utiče na izgladnelost u telu i normalno funkcionisanje mozga i živčanog sistema.

DEŠ DIJETA

Dijeta je osmišljena krajem 20. veka na temelju nekoliko velikih studija rađenih radi prevencije i tretiranja hipertenzije. Kako je korisna i za druge hronične bolesti, naziva se još i "dijetom za bolesti". Zasnovana je na bilju, malim količinama mesa i niskokaloričnim mlečnim proizvodima.

Obećanje: Smanjenje visokog krvnog pritiska i gubitak na težini.

Prednosti: Redukcija i taloženje masti u krvnim sudovima i smanjenje krvnog pritiska, radi smanjenog unosa crvenog mesa, prehrana bogata vitaminima i mineralima radi velikog unosa voća i povrća, laka dostupnost namirnica uključenih u dijetu.

Nedostaci: Nekima bi ograničen unos crvenog mesa i slatkiša mogao predstavljati problem, a bubrežni bolesnici bi trebali pripaziti radi velike količine kalijuma u dijeti.

KUPUS DIJETA

Dijeta koja se zasniva na supi od kupusa s preporučenim trajanjem od nedelju dana zavisno od dana i drugih dopuštenih obroka.

Obećanje: Brzi gubitak na težini za samo nedelju dana.

Prednosti: U dijeti je ključna jedna namirnica pa ju je lakše upamtiti i osigurava određeni gubitak težine zbog ograničenog unosa kalorija, namirnice korišćene u ovoj dijeti su lako dostupne.

Nedostaci: Zasićenost i dosada radi naglasku na jednu namirnicu koja u velikim količinama može izazvati nadutost, niski unos kalorija i masti s malo vlakana i osiromašen jelovnik. Oprez kod trudnica, dijabetičara i osoba s poremećenim probavnim traktom.

Kurir.rs/Zadovoljna.hr, Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...