ŠAMPON MORA DA PENI? Netačno! Predstavljamo vam odgovore na 12 dilema vezanih za negu kose!
Foto: Profimedia

OVO JE ISTINA

ŠAMPON MORA DA PENI? Netačno! Predstavljamo vam odgovore na 12 dilema vezanih za negu kose!

Žena -

Zdrava i čista kosa, bez obzira na dužinu, definitivno je ukras svake žene. Koliko je kosa ženama bitna govori činjenica da je sve više kozmetičkih proizvoda koji su isključivo namenjeni za njenu negu.

Donosimo vam odgovore na 12 najčešćih dilema vezanih za negu.

Vlažnu kosu treba sušiti samo tapkanjem

Tačno!

Kosu treba tretirati kao skupoceni materijal. Ako kosu trljate peškirom, spoljni sloj se skida, a posledica je to da se kosa lako mrsi i nema sjaja. Idealno je da kosu zamotate u topao peškir, čvrsto stegnete i na taj način prosušite.

Formule "dva u jedan" mogu stalno da se koriste

Netačno!

Poželjno je da se one koriste samo povremeno, to jest samo u određenim situacijama. Recimo, kad žurimo, kad putujemo a ne želimo da preopteretimo neseser... U ostalim prilikama bolje je da dobro operemo kosu pomoću šampona, pa da onda nanesemo regenerator ili balzam.

Topli vikleri škode kosi

Delimično tačno!

Neobloženi topli vikleri su stres za kosu, poput prevrućeg fena ili svakodnevnog ispravljanja ili uvijanja kose gvozdenom peglom ili kolmajzom. Stoga sve više proizvođača oblaže svoje tople viklere slojem teflona ili pliša, koji štiti kosu. U svakom slučaju, važno je da se kosa na ove viklere navija suva.

Redovno skraćivanje krajeva čini kosu gušćom

Netačno!

Činjenica je samo da kosa automatski deluje gušće ako su krajevi sveže podšišani. Svakodnevno friziranje, naime, iscrpljuje kosu, krajevi postaju iskrzani, a samim tim kosa deluje tanje.

Prilikom feniranja treba uvek držati razmak

Tačno!

Veoma topao fen brže suši kosu, ali joj oduzima i neophodnu vlažnost, što čini da deluje slamnato. Zbog toga treba držati odstojanje od najmanje 20 centimetara. Tanku i oštećenu kosu po mogućstvu treba sušiti mlakim fenom.

Biljni šamponi uništavaju sjaj kose

Netačno!

Naprotiv. Biljke, naročito jojoba i karite, kosi daju sjaj i elastičnost. Postoji i posebna maska za kosu koja se pravi od ulja jojobe, za koju kažu da kosi najbrže vraća sjaj. Tačnije, ulje jojobe nanesite na kosu, ostavite ulje na kosi jedan sat, a zatim ga isperite.

Masku za kosu treba naneti od korena ka vrhovima kose

Netačno!

Kosa je pri korenu zdravija, jer još nije toliko istrošena kao krajevi. Stoga profesionalci savetuju da se kura za kosu ne nanosi na koren, već samo na ostatak kose i na krajeve.

Penu za učvršćivanje kose treba naneti po čitavoj dužini kose

Delimično tačno!

Običnu penu za učvršćivanje kose treba naneti na celu kosu, delimično prosušenu peškirom. Ona štiti od preterane toplote fena, daje sjaj i volumen. Penu za bolji volumen treba naneti samo pri korenu i ona deluje kao lifting za tanku kosu.

foto: Profimedia

Šamponi sa voćnim kiselinama uništavaju farbanu kosu

Netačno!

Šamponi sa voćnim kiselinama neće skidati boju, naprotiv – fiksiraće je. Ranije su žene koristile sirće ili limunov sok da bi im se boja na kosi duže zadržala, a danas su tu šamponi sa voćnim kiselinama koji su uglavnom obogaćeni i vitaminima tako da popravljaju i štetu koju je hidrogen naneo.

Šampon mora da peni

Netačno!

Kao i kod pene za kupanje, i ovde važi: što je pena suptilnija, šampon bolje neguje. To je, npr. slučaj sa šamponima za suvu i oštećenu kosu. Oni sadrže veći procenat supstanci koje kosi vraćaju prirodnu masnoću, kao što su lecitin i razna ulja. Kosa se, naravno, uprkos tome dobro pere.

Da bi kosa bila sjajna treba kroz nju 100 puta provući četku

Delimično tačno!

Četkanje podstiče prokrvljenost kože glave i rad lojnih žlezda. Da bi se prirodna ulja uravnoteženo rasporedila po kosi, trebalo bi da je češljate dva puta na dan. Stoga je masnu kosu bolje samo češljati. Normalnu i suvu kosu treba svakodnevno četkati četkom od prirodne dlake, kojom prelazite i preko vlasišta. Počnite od 20 poteza četkom, pa lagano povećavajte broj. Potezi četkom treba da budu nežni i dugi.

Ispiranje hladom vodom čini kosu sjajnom

Tačno!

Poslednje ispiranje nakon pranja kose uvek treba da bude hladnom vodom. To površinski sloj čini glatkijim. Kosa se lakše češlja i sjajnija je. Pored toga, ispiranje hladnom vodom poboljšava prokrvljenost kože glave i na taj način jača kosu!

foto: Profimedia

Najbolje četke za kosu

Jedne kosi daju volumen, dok druge ispravljaju kovrdže. Pronađite idealni model četke za vašu kosu

Četka sa retkim bodljama

Ova četka daje kosi volumen i podiže je pri korenu. Zato je pogodna za kratke frizure s repovima.

Okrugla četka

Idealna je za oštećenu kosu jer položaj bodlji sprečava pregrevanje prilikom feniranja.

Četka od mekane dlake

Četka od mekane prirodne dlake nežno će razmrsiti kosu. Idealna je za bujne kovrdže, ali može da se koristi i za sve druge tipove kose.

Klasična četka za kosu

Zaobljene gumene bodlje blago masiraju kožu glave. Postoje modeli sa antistatičkim efektom koje sprečavaju da se kosa naelektriše.

Široka četka

Odlična je za feniranje duge kose. Pomoću nje ćete postići efekat potpuno ravne, ali elastične kose.

Saveti za održavanje

Odstranite dlake pomoću češlja.

Svake dve-tri nedelje četku operite u pola litra tople vode kojoj ste dodali malo šampona. Četku očistite pomoću stare četkice za zube.

Četku sušite okrenutu nadole (nemojte da je stavljate na radijator).

foto: Profimedia

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja