JEDETE IH SVAKI DAN: Evo od kojih namirnica vam zubi najbrže požute!
Foto: Profimedia

VODITE RAČUNA

JEDETE IH SVAKI DAN: Evo od kojih namirnica vam zubi najbrže požute!

Žena -

Hrana koja sadrži šećer, skrob i kiseline, poput prirodnih i gaziranih sokova, voća i povrća kao što su cvekla, borovnica, kupina i slično, zatim slatkiši, limun, crni čaj i vino, posebno belo, koje je kiselije od crnog, stvaraju mikropukotine u gleđi zuba.

U njima se potom talože materije koje uzrokuju promenu boje zuba, upozorava stomatolog dr Davor Ćurković iz Zagreba.

On dodaje kako uništena zubna gleđ doprinosi direktnom pristupu neželjnim supstancama u zubne kanaliće, što uzrokuje karijes i demineralizaciju zubne mase pa se stvaraju bele mrlje.

- Zadržavanje hrane na zubima pogoduje razvoju bakterija usne šupljine, koje pretvaraju ugljene hidrate, skrob i slično u kiseline koje nagrizaju gleđ i kanaliće - pojašnjava stomatolog.

foto: Profimedia

Stvaranje karijesa i promenu boje zuba moguće je donekle sprečiti tako što ćemo tokom unosa namirnica koje uzrokuju eroziju gleđi skratiti zadržavanje te hrane u ustima i čišćenjem četkicom i zubnim koncem posle svakog obroka.

- Ako nemate tu mogućnost, onda je potrebno isprati usnu šupljinu običnom vodom - dodaje dr Ćurković.

No kada dođe do promene boje zuba, belinu je teško vratiti i malo je toga što možemo da učinimo sami, kod kuće. Posebnu pažnju treba obratiti na paste i gelove za izbeljivanje, koji su preplavili tržište i služe za kućnu upotrebu.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track