BUDITE OPREZNI: Sunčanje je poput droge i stvara zavisnost!
Foto: Profimedia

POSTOJI OBJAŠNJENJE

BUDITE OPREZNI: Sunčanje je poput droge i stvara zavisnost!

Žena -

Sunčanje podstiče stvaranje endorfina koji stvara osećaj prijatnosti, pa može i olakšati bol što objašnjava zašto je i solarijumima teško odoleti i zašto se stvara zavisnost. Uprkos stalnom apelu stručnih lica i dokazima o rizicima prekomernog izlaganja suncu i solarijumu milioni ljudi širom sveta ne mogu da odole osećaju koji u njima izaziva sunčanje. To čak može prerasti i u zavisnost, po svom delovanju i snazi sličnoj zavisnosti o drogama, tvrde naučnici sa Univerziteta Harvard.

foto: Profimedia

Naime, oni su objasnili kako sunčanje podstiče telo na proizvodnju hormona sreće endorfina, hemijskih spojeva koji izazivaju osećaj prijatnosti i smanjuju bol.

Testiranja na životinjama su pokazala da one mogu razviti zavisnost od sunčanja kroz šest nedelja, kao i osećati neprijatne posledice odvikavanja ako im se ono uskrati. U period sunčanja, količina endorfina u krvi se drastično povećala, a u nedostatku UV svelosti životinje su počele da drhte i škrguću zubima.

“Čini se da smo genetski programirani da postanemo zavisni od sunca, što je s današnjim opasnim UV zračenjem problematično i donosi rizik za zdravlje”, kaže autor studije, professor Dejvid Fišer.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Dailymail, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track