NA GODIŠNJI IDITE BEZ STRESA: Evo šta treba da uradite pre odmora
Foto: Shutterstock

SAVETI

NA GODIŠNJI IDITE BEZ STRESA: Evo šta treba da uradite pre odmora

Žena -

Sezona godišnjih odmora uveliko je počela, a pre odlaska na put treba obaviti nekoliko važnih stvari.

Pored toga što dva puta treba da proverite da li su šporet i pegla isključeni, evo šta još treba da uradite pre nego što krenete na zasluženi godišnji odmor.

foto: Shutterstock

Javite bliskoj osobi da putujete

Pre odmora bilo bi dobro da neku osobu od poverenja obavestite o odlasku. Ako putujete na duže vreme, poželjno je da neko povremeno obiđe vaš dom.

foto: Shutterstock

Platite račune

Na odmoru ćete se istrošiti i više nego što ste planirali, pa je pametno na vreme obaviti plaćanje važnih računa, naročito ako to niste uradili prošlog meseca.

foto: Shutterstock

Pospremite stan

Čišćenje nikome nije prioritet pre putovanja jer ionako želimo da se odmorimo od svakodnevnih obaveza, ali povratak s odmora biće mnogo lepši ako pre puta odradimo nekoliko poslova. Iz frižidera izbacite sve namirnice kojima rok trajanja ističe pre nego što se vratite i koje su načete. Operite prljav veš i posuđe i ne zaboravite da iznesete smeće.

Sakrijte vredne predmete

Provalnici obožavaju leto jer je tada dosta ljudi odsutno iz mesta stanovanja. Ako neko i provali u vaš dom dok ste na putu, ne možete mnogo uraditi (sem da provalu prijavite policiji), ali možete otežati posao provalnicima. Vredne predmete sakrijte, sklonite iz vidokruga, nemojte ih ostaviti na vitrinama ili negde nadohvat ruke.

foto: Shutterstock

Ne spuštajte sve roletne

To je prvi znak provalnicima da niste tu. Stručnjaci preporučuju da na delu prozora s kojeg pogled pada na televizor, kompjuter ili druge vredne uređaje spustite roletne, a da ih na prozorima kuhinje i kupatila ostavite potpuno i delimično otvorene. Tako stvarate iluziju da ste kod kuće.

Isključite električne uređaje

Televizor, razne plejere, kompjuter, mašinu za veš i posuđe i šporet - ne zaboravite da ih isključite iz struje kad krenete na odmor.

Ne izbacujte ih na ulicu ako ne možete da putujete s njima, Kućne ljubimce ostavite u dobrim rukama

Ponekad jednostavno ne možemo da vodimo svoje ljubimce na godišnji odmor. U tom slučaju moramo da pronađemo osobu koja će se dobro brinuti o njima. Svako leto mediji su puni priča o vlasnicima koji svoje pse, mačke i ostale ljubimce ostavljaju na ulici pre putovanja ili ih danima ostavljaju zatvorene u stanu ili kući. Naša dužnost je da se brinemo o životinji koju smo doveli u svoj dom, zato se pre odmora obratite prijateljima ili komšijama kod kojih biste mogli zbrinuti ljubimca dok vas nema.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track